Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Рибният пазар у нас се развива положително

Георги Гавазов, управител на Черноморски улов, Bloomberg TV интервю, 24.06.2020

20:41 | 24 юни 2020
Обновен: 20:46 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Време е да поставим фокус върху качествата на черноморската риба. Вкусът ѝ е различен заради по-ниската ѝ соленост. Не толкова суровината трябва да е водеща, а високата добавена стойност. Трябва да се подобри имиджът на продуктите и да се постави акцент върху ресурсите и устойчивия риболов. Въпреки това като цяло българският рибен пазарен се развива положително, заяви Георги Гавазов, управител на Черноморски улов, в предаването "Bloomberg TV интервю" с водещ Вася Николова.

Гавазов се надява да има сертификация на устойчив улов в Черно море.

"Проблемите в риболовния сектор в настоящата ситуация първо са свързани с износа. Другите са неработещите заведения, което пречи на реализацията на пресните продукти, както и логистичните спънки".

Гостът обясни, че големите пазари, които потребяват риба, са Португалия и Испания в Европа, както и всички азиатски пазари – там по думите му са големите посредници.

"Голямата част от барбуна в България отива за Гърция. Той е ценен там. Калканът също е доста ценен, с неговия износ също възникна проблем. Цялата тази продукция сега нямаше как да се реализира".

Георги Гавазов посочи като голям проблем и концентрацията на свръхулов.

Цената според него е важен фактор за пазара, но подчерта, че в момент на криза хората се ориентират към продукти, близки до тяхната ценностна система.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването Bloomberg TV интервю вижте тук.