Втората доза на AstraZeneca не повишава риска от редки кръвни съсиреци

Репутацията на ваксината на AstraZeneca, разработена в Университета на Оксфорд, пострада след много начални проблеми

10:42 | 28 юли 2021
Обновен: 12:46 | 28 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на AstraZeneca не е увеличило случаите на редки кръвни съсиреци след втората доза, показва проучване, публикувано в сряда, което потенциално облекчава някои притеснения относно страничните ефекти на ваксината.

Данните, публикувани в медицинското списание Lancet, установяват, че прогнозният процент на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след втората доза ваксина е бил 2,3 на милион при ваксинираните, сравним с типичния процент, наблюдаван при тези, които не са били ваксинирани,

Процентът е доста по-висок след поставянето на първата доза от ваксина - 8.1.

Изследването, ръководено и финансирано от AstraZeneca, оценява докладваните случаи, настъпили в рамките на 14 дни след прилагане на първата или втората доза от 30 април, като се използва глобалната база данни за безопасност на англо-шведския производител на лекарства.

"Tези резултати подкрепят прилагането на схемата с две дози на Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу COVID-19", каза старши изпълнителният директор на AstraZeneca Мене Пангалос.

Репутацията на ваксината на AstraZeneca, разработена в Университета на Оксфорд, пострада след много начални проблеми - включително забавяне на производството, съдебен процес и възможни връзки към някои редки, но тежки странични ефекти, включително TTS, които се изследват от регулаторите.

Лекарственият регулатор на ЕС разглежда случаите на ТТS от март насам и е открил възможна връзка с Vaxzevria и с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Той обаче твърди, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях.

Общо 316 случая на ТТS са регистрирани при възрастни, получили ваксината COVID-19 на AstraZeneca в Европейското икономическо пространство, съобщиха властите на 28 май.

Резултатите са в съответствие с констатациите на системата за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Велокобритания.