Германия и Испания изпускат контрола над пандемията с рекорден брой на новозаразени

Франция и Испания преминаха границата от един милион заразени от началото на пандемията

13:49 | 22 октомври 2020
Обновен: 13:49 | 22 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия и Испания рискуват да изпуснат контрола над коронавируса, предупреждават здравните власти, на фона на увеличението на новите случаи в Европа до рекордни нива, съобщава Bloomberg. 

Подчертавайки предизвикателството, пред което са изправени правителствата в целия регион, Германия регистрирала 12331 нови случаи на заболели за 24 часа към четвъртък сутринта, сочат данни на университета Джон Хопкинс. Това е първият път, когато случаите на новозаразени за денонощие надвишават 10 хиляди. 

15199 са новите случаи в Италия за 24 часа, надвишавайки значително броят от предния ден - 11701, а Франция и Испания преминаха границата от един милион заразени от началото на пандемията, като в Европа са само след Русия, която има над 1,4 милиона заразени. 

Възраждането на болестта на целия континент накара правителствата от Ирландия до Чехия да въведат по-строги мерки, за да се опитат да пресекат разпространението, без да се налага да прибягват до въвеждането на пълни блокади. 

Случаи на

Случаи на коронавирусна инфекция на 100 000 души през последните 14дни. Графика: Bloomberg

Испанските власти вече планират въвеждането на полицейски час за столицата Мадрид. В сряда страната регистрира 6114 нови случая, като общият брой на заразените в нея от началото на пандемията достигна 1005295. Франция, която наложи полицейски час в Париж и още осем големи градове, има 1000369 заболели.

Чешката република - европейската държава, която е най-силно засегната от новата вълна на болестта - също регистрира дневен рекорд на случаите в сряда от 14968. По-рано правителството одобри поредица от мерки за свеждане до минимум на социалните контакти, тъй като предупреди, че здравната му система е изложена на риск от колапс още следващия месец.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан в сряда стана първият министър в кабинета на канцлера Ангела Меркел с положителен тест за Covid-19. Подобно на Меркел, Шпан многократно призовава стриктно да се спазват правилата за социална дистанция и хигиена.