Булпрос: Безвъзмездно дигитализираме здравния сектор, в криза е важно обединението

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг" в интервю за Bloomberg TV Bulgaria

09:26 | 4 април 2020
Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг"
Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг"

Булпрос предлага иновативни решения в сферата на индустриална дигитализация, киберсигурност, сътрудничество, модернизация на приложения, трансформация на инфраструктура, технологични услуги и продажби и обслужване на клиенти с акцент върху производството, професионалните услуги, телекомуникациите, здравеопазването, търговията на дребно, финансовите услуги и застраховането.

Булпрос работи в световен мащаб и има повече от 18 офиса, разположени в Европа и Северна Америка. Компанията е установила успешни отношения с клиенти и партньори от Fortune 500 IT companies като Cisco, Microsoft, IBM, Unisys, VMware, Siemens, T-Systems, SAP, Hortonworks, Oracle, Red Hat и др. Булпрос е съосновател на Българската аутсорсинг асоциация и е член на Американската търговска камара, Германската аутсорсинг асоциация и Българо-индийската бизнес камара. 

Ивайло Славов освен изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг" е и член на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация

Г-н Славов, какво е вашето мнение за предложените от държавата икономически стимули?

- Държавата и бизнесът са поставени в предизвикателна ситуация, която е динамична и в много аспекти – непредвидима. В такива моменти не можем да разчитаме, че държавата има неизчерпаем ресурс и може да осигури икономически стимули, които да удовлетворят всички засегнати бизнеси. Именно в подобни кризисни ситуации е важно обединението и съвместните усилия да се справим по възможно най-добрия начин.

Затова и ние от Булпрос и други технологични компании, подкрепихме държавата за реализиране на част от планираните мерки. Заедно ще инвестираме безвъзмездно 15 000 работни часа на нашите експерти, за да помогнем за дигитализиране и технологизиране на ключови за държавата процеси с фокус върху здравеопазването. Приоритет са например разработването на електронна рецепта, електронно направление, електронно досие, специализирана система за проследяване на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и др.

Какви други мерки могат да се вземат, за да се усетят по-бързо стимулите и те да се насочат точно на там, където са необходими?

Мерките се взимат на базата на прогнози, които са условни и се променят спрямо развитието на ситуацията. Вярвам, че както решенията на държавно ниво, така и на ниво отделни компании са гъвкави и се актуализират периодично, за да са адекватни на актуалното положение. Едни са мерките, които се предприемат сега, а други ще се наложат, ако карантината и забавянето на икономиката продължат още месец, два или повече. Например изграждането на електронно правителство, което в момента се ускорява като процес, не е бърза мярка с непосредствени резултати, но в дългосрочен план ще помогне за подобряване на дейността на държавата, взаимодействието с бизнеса и ще подкрепи възстановяването на икономиката.

Какви са последствията за вашата компания и какви мерки взехте за преструктуриране на дейността си в сегашната ситуация?

Едва ли има индустрия, която да не е засегната от сегашната ситуация, като разликите за момента са в степента на последствията. Например съвсем естествено е в настоящите условия туризмът и ресторантьорството да са много по-засегнати, отколкото технологичният сектор. Разбира се, като компания с повече от 1300 служители по целия свят, подхождаме отговорно. Още от самото начало на кризата стартирахме с разговори с всички наши клиенти, за да разберем нагласите им и очакванията им в периода на криза. След което спряхме всички ненужни разходи и оптимизирахме плановете си по отношение на персонала и пътуванията в компанията. В рамките на 48 часа успяхме да прехвърлим цялата компания на дистанционна работа и днес колегите ни успяват да съчетаят изискванията на социалната дистанция и карантината с бизнес нуждите на нашите клиенти и дори в някои от сферите успяхме да повишим продуктивността ни.

Как вашият сектор може да премине най-успешно през този критичен за икономиката момент?

IT компаниите са в много отношения по-подготвени за създалата се ситуация, тъй като голяма част от процесите ни са дигитализирани, използваме инструменти за дистанционна работа и взаимодействие и т.н. Затова в настоящия критичен момент имаме възможност да помогнем на нетолкова добре подготвените компании да продължат да извършват своята дейност.

Веднага дефинирахме пакет от най-необходимите на първо време технологични решения, които ефективно да подкрепят фирмите да се справят – BULPROS Covid-19 Response Pack. Част от него са инструменти за осигуряване на ефективна и сигурна работа от вкъщи, за да се съхрани здравето на служителите, без да се прекъсва дейността на компанията. Специално за здравните заведения дефинирахме услугата „виртуален доктор“, която да им помогне едновременно да се погрижат за здравето на лекарите и да продължат грижата за своите пациенти.

Накратко чрез висококачествена видео връзка лекарите могат да извършват прегледи, да проследяват възстановяване на пациенти и т.н. Друга много засегната дейност е организирането на събития, които в момента масово се отменят или отлагат, а има дигитални инструменти, позволяващи на компаниите онлайн сигурно и успешно да провеждат срещи и събития от различен мащаб. В пакета сме предвидили и други решения от ключово значение за бизнеса, а нашите експерти работят непрекъснато по неговото разширяване, за да сме максимално полезни на компаниите от различните индустрии. Тъй като сме съпричастни към неблагоприятната пазарна конюнктура, в момента предоставяме част от решенията ни безплатно. А благодарение на партньорството ни с големите технологични компании и техните предложения разширяваме тази подкрепа.

Например в момента всяка компания може безплатно 3, 6 и дори 9 месеца да използва облачни услуги и дигитално работно място за своите служители, като ние им помагаме безвъзмездно да започнат да ги използват веднага.

Ако можехте, как вие бихте преразпределили бюджета, който отделя държавата за икономиката?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото възможностите са много. Мисля, че голяма част от мерките на правителството да защитят най-засегнатите са правилни. Добре би било механизмите за действителното им разпределение да бъдат издържани, за да може всички засегнати от кризата да бъдат подпомогнати по най-добрия начин. Смятам, че трябва да се следи развитието на кризата, за да могат да се вземат най-наложителните и най-адекватни мерки. Най-важното е колкото се може по-бързо да се върнем към нормален икономически живот, за да могат хората и компаниите сами да определят икономическото ни развитие.

Единствената бизнес телевизия в страната Bloomberg TV Bulgaria дава платформа на бизнеса у нас да разкаже за предизвикателствата, с които се сблъсква, като му предоставя и цялата необходима информация за преминаване през период на блокиране на икономиката – добри примери, мерки, актуални срокове и др. Това ще става освен през ефира на телевизията и чрез специалната рубрика на сайта Bloombergtv.bg - „Бизнесът vs COVID-19”.