Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Разплащанията с криптовалути ще бъдат възможни, въпросът е с коя

Бисер Варчев, водещ на предаването Insider; Стойне Василев, финансов консултант, основател на SmartMoney.bg, Insider, 07.07.2019

20:30 | 7 юли 2019
Стойне Василев, финансов консултант, основател на SmartMoney.bg, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стойне Василев, финансов консултант, основател на SmartMoney.bg, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Крипто цунамито, което набираше лавинообразна скорост, се разби на брега, а крипто китовете бяха изхвърлени на сушата със спад в цената на биткойн от 13,8 хил. долара до 11,5 хил. долара само за ден. Очевидно крипто ралито се коригира по подобаващ начин, на този етап обаче трендът не е засегнат. Темата коментира Бисер Варчев, водещ на предаването Insider по Bloomberg TV Bulgaria.

Варчев отбеляза и някои от последните новини от света на криптовалутите, като посочи, че финансовият регулатор на Великобритания предлага забраняване на трейдинга с крипто деривати за ритейл трейдъри.

„Според регулатора, що се отнася до криптовалутите, не съществува основателна база за тяхното оценяване и определяне на справедливата им пазарна цена, както е при всички други класове активи“.

За момента информацията не е потвърдена, като не е ясно и дали тя ще се отнася за цяла Европа или само за Великобритания, уточни Варчев.

„Спекулира се, че тази забрана ще обхване търговията на крипто под формата на CFD и фючърси. Целта на FCA е да ограничи щетите от измами към инвеститорите“.

По думите на водещия ограничаването на ритейл търговците би довело до намаляване на обемите, като тяхното изкарване от играта ще повлияе негативно на търсенето и на цената както на биткойн, като бенчмарк валута на този клас активи, така и на всички останали алткойни.

Тази седмица гост в предаването Insider беше финансовият консултант и основател на SmartMoney.bg Стойне Василев, който посочи, че е остава скептичен към криптовалутите за разлика от технологията, която стои зад тях. Децентрализацията и прозрачността със сигурност нямат алтернатива, изтъкна Василев.

Според него койните със сигурност ще се превърнат в разплащателно средство, въпросът е коя ще е валутата, която ще успее да събере в себе си всички предимства и ще получи подкрепата на правителствата и големите организации.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Вижте видео материала с целия разговор.