ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Предприемач: Цените на жилищата нарастват по-бързо от доходите

Мирослав Манолов, изп. директор на инвестиционна компания „Явор“ АД, ИмоТиТе, 17.10.2021

21:20 | 17 октомври 2021
Обновен: 00:25 | 18 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Препоръчан материал

Инфлацията в световен мащаб провокира силно търсене на недвижими имоти през 2021 г. В България допълнителен фактор се явява и политиката на големи български банки, които спряха да предлагат срочни депозити по-рано и започнаха да облагат с такси клиентите с по-големи суми. Това заяви Мирослав Манолов, изп. директор на инвестиционна компания „Явор“ АД, в предаването „ИмоТиТе“.

Липсата на доходност в банките кара хората да търсят други възможности за защита на парите си и една от тях е инвестицията в недвижими имоти, каза предприемачът.

„Ние сме продали 200 апартамента в един от нашите проекти, още преди да започнем с изкопните работи.“

Строителните материали са поскъпнали с над 50% от началото на годината и това се отразява на крайните цени на жилищата. В един момент повишението при материалите беше още по-голямо, но после цените се върнаха, обясни Мирослав Манолов. Той допълни, че има проблеми и с доставките, което води до забавяне на строителството на нови обекти.

„За съжаление, цените на жилищата нарастват с по-бързи темпове от доходите. След време това ще окаже влияние на пазара на недвижими имоти“.

Цените на жилищата във Варна ще се покачват и през следващата година предвид неголямото предлагане и предвид по-високите цени на строителните материали, прогнозира Манолов. Успокоение на имотния пазар може да се очаква след година.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук