ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

НСНИ: Ще предложим на новата власт проектозакон за брокерите на имоти

Ирена Перфанова, член на борда на директорите на CEPI и зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, Добромир Ганев, председател на НСНИ, ИмоТиТе, 16.05.2021

21:30 | 16 май 2021
Обновен: 21:32 | 16 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) ще предложи на следващия парламент проетозакон, който да регулира дейността на брокерите.

„Подготвили сме осъвременен проект, който в момента се съгласува с Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти /CEPI/. Това е организацията, която работи пряко с Европейската комисия по законодателството, свързано с брокери и пропърти мениджъри.“ Това съобщи Ирена Перфанова, член на борда на директорите на CEPI и зам.-председател на НСНИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

С проектозакона ще се въведе задължителен образователен ценз за упражняване на дейността брокер в България. „Подходили сме либерално, за да може 100% от хората, които се занимават с този бизнес, да покрият изискванията на проектозакона. Много малка е вероятността да отпаднат някои от сега действащите посредници“, обясни Добромир Ганев, председател на НСНИ.

Проектозаконът ще признава придобитата квалификация в университетите и центровете за професионално обучение по различни специалности, свързани с недвижимите имоти, обясни Ирена Перфанова.

„Ще има транзитен период, който ще дава право на лицата с натрупан опит да влязат директно в редиците на бъдещите професионалисти. Лицата без квалификация и опит ще трябва да преминат през изпити.“

Преди година НСНИ пусна професионален регистър с информация за агенциите за имоти и физическите лица, упражняващи професията „брокер“. Идеята е клиентът да направи информиран избор за квалификацията и опита на посредника, който ще наеме. На този етап регистърът е доброволен, но с приемането на проектозакона той може да стане задължителен.

Какви са належащите промени в Закона за управление на етажната собственост?
Какво се случва с жилищния пазар от началото на 2021 г.?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.