ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Качеството на въздуха като фактор за избор на жилище

Стефан Димитров, създател на AirBG.info, Иван Велков, председател на FIABCI-България, Страхил Иванов, управител на „Явлена“

09:35 | 22 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Качеството на живот и средата на обитаване се превръщат във водещ фактор при избор на жилищен имот в София. Но са малко случаите, при които купувачите търсят детайлна информация за състоянието на въздуха преди да пристъпят към сделка. На българския пазар все още битуват „обичаите и нравите“ да се търси най-ниската цена. Това стана ясно от новия епизод на предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов, в който гостуваха Стефан Димитров, създател на AirBG.info, Иван Велков, председател на FIABCI-България, и Страхил Иванов, управител на „Явлена“.

„Един от основните двигатели на имотния пазар – младите семейства, са образовани и чувствителни точно за тези показатели: къде ще живеят, когато отглеждат децата си и когато спортуват. Те разглеждат годишните статистики за състоянието на въздуха в София, които се предоставят от специализирани платформи“, заяви Стефан Димитров.

"Има затворени комплекси в София, които бяха създадени преди 15 г. Още тогава те бяха съобразени с т.нар. „роза на ветровете“ в София /въздушните течения/", каза Иван Велков.

"Строителните предприемачи в България рядко се интересуват от качеството на въздуха при планиране на своите проекти, но има и приятни изключения", заяви Стефан Димитров. "С този фактор се съобразяват предприемачи, които в момента изграждат затворени комплекси до Симеоновския лифт и в с. Иваняне", добави той.

„Основните критерии при избор на жилище в София са: престижност на района; наличие на градски транспорт, вкл. метро; зелени площи в близост. През последните години имаме нарастващ интерес към информацията за състоянието на въздуха, вкл. за фините прахови частици, но това в никакъв случай не е основен фактор“, сподели Страхил Иванов, управител на „Явлена“.

„Пандемията ускори изнасянето от София на интелигентните хора, които държат на своето здраве и това на децата си. Силните замърсявания на въздуха, които се случват няколко пъти в годината, са нещо изключително притеснително.“

"Най-мръсният въздух в София през тази зима е в в зоната жк „Красна поляна“ - жк „Овча купел“, както и около кв. „Христо Ботев“, близо до летище София", съобщи Стефан Димитров. Причината – много хора отопляват къщите си с „всичко, което им попадне, горят боклуци“. Силното замърсяване не се случва всеки ден, а предимно в дните с температурна инверсия – застане ли „капакът“ на Софийската котловина всичко отива на много зле, обясни Димитров.

През топлите месеци замърсяването в София е с азотен диоксид, който е свързан с автомобилния трафик. Най-тежко е положението около големите булеварди в София, както и в отделни зони на центъра /Докторската градина, кръстовището на ул. „Солунска“ и ул. „Ангел Кънчев“/.

Гостите в студиото се обединиха, че районът на Горна баня и Банкя е един от най-перспективните за строителство в следващите години предвид чистия въздух.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" - гледайте тук.