ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Най-сигурната инвестиция по време на криза е в недвижимите имоти

Ангел Панайотов, управител на агенция за имоти "Комфорт Брокърс", ИмоТиТе, 10.05.2020

21:30 | 10 май 2020

След въвеждането на извънредното положение пазарът на недвижими имоти у нас замръзна. Спря търсенето, предлагането и активността. Всички осъзнахме в един ден, че здравето трябва да стои на първо място за всички. Това каза Ангел Панайотов, управител на агенция за имоти "Комфорт Брокърс", в интервю за кореспондента Мария Кордон, излъчено в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

"Интересът на клиентите към имотите не приключи, но те поискаха да отложат своето решение. Досега не сме имали досег до такъв тип изпитание и затова повечето хора не знаеха как да реагират".

Той коментира, че 2 седмици след извънредното положение ситуацията се промени вероятно заради успокоението, че вече се знаеше какви мерки точно да се спазват.

"Това доведе отново до интерес към недвижимите имоти. Хора, които бяха започнали своето търсене, решиха да го довършат и не се уплашиха от пандемията, спазвайки противоепидемичните мерки. След Великден нещата почти се нормализираха, активността стана добра и търсенето започна да среща предлагане".

Панайотов обясни, че новото строителство е довело до създаването на нови малки квартали във Варна. "Това успя да регулира цените", допълни гостът.

"В София това не се случи по този начин. Ето защо ръстът на цените там е доста по-висок. Поради това крайната цена за апартамент с една и съща квадратура във Варна и София може да бъде много различна".

Ангел Панайотов отбеляза, че предприемачите във Варна са успели по естествен начин да наложат едно пазарно регулиране на цените.

"Те успяха да достигнат до по-евтина земя, където да построят определена сграда в голяма близост до места, където земята е по-скъпа. Тоест, тези парцели успяха да регулират пазара, така че той да няма такъв ръст на цените, какъвто има в София", уточни Панайотов.

Той посочи, че в морската столица има бум на проектирането на производствени бази, цехове, логистични центрове и други.

По думите му инвестицията в недвижим имот е най-сигурният начин човек да защити спестените си средства.

"Това е така, защото един недвижим имот може да изживее всяка криза. Той не е бързоликвиден, но е дълготраен актив. Инвестицията в недвижим имот може да устои през годините".

Вижте целия разговор във видеото.