Защо цените на жилищата в САЩ се повишават по време на пандемията?

Докато търсенето от страна на купувачите е намаляло с 8.5% през март, то предлагането се свива дори по-бързо

16:17 | 5 май 2020
Обновен: 18:15 | 6 юни 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Икономиката се свива, бизнесът спира работа, а работните места изчезват заради пандемията от коронавирус. Но на жилищния пазар в САЩ цените остават високи, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Цените на жилищата се понижиха по време на последната рецесия след катастрофата на имотния пазар, което доведе до загубата на домове за милиони семейства. Цените на жилищата биха могли да започната да намаляват отново, особено при проблеми от страна на ипотечния пазар, предупреждават икономисти. Но до сега това не се случва.

Средната цена на жилищата в САЩ се е повишила с 8% спрямо година по-рано до 280.6 хил. долара през март, сочат данни на Националната асоциация на брокерите в страната. Въпреки че търсенето от страна на купувачите се е понижило и продажбите са намалели с 8.5% миналия месец спрямо предходния, то предлагането на жилища се свива с още по-бързи темпове, показват предварителните данни.

Много продавачи не са склонни да свалят цените. Само около 4% от продавачите са понижили цените на имотите си през седмицата, приключила на 25 април, показват данни на сайта Realtor.com. За сравнение през същата седмица на миналата година 5.7% от продавачите са били намалили цените на продаваните от тях имоти.

Продавачите обясняват, че в момента няма интерес не защото цената е твърде висока, а заради ограничителните мерки. Те очакват облекчаване на мерките, преди да решат дали да намалят цените.

Брокерът за недвижими имоти Redfin Corp. заяви, че запитванията от страна на купувачите са намалели с 15% през седмицата, приключила на 26 април, в сравнение с преди пандемията. Запитванията за ипотеки в САЩ пък са се с около 20% по-малко на годишна база.

Междувременно обявените жилища за продажба достигнаха петгодишно дъно, а средната обявена цена нарасна с 1% спрямо миналата година до 308 хил. долара по данни на Redfin.

Въпреки че много икономисти очакват продажбите на жилища да се понижат през тази година, то има и прогнози за леко покачване на цените или задържането им на досегашните нива. Гигантът за ипотечно финансиране Fannie Mae заяви през април, че очаква средната цена на съществуващите жилища да достигне до 275 хил. долара тази година спрямо 272 хил. долара през миналата година.

Според Capital Economics средните цени на жилищата в САЩ ще паднат с 3% в сравнение с 2019 г. От Zillow заявиха в понеделник, че цените на жилищата вероятно ще се понижат с 2% до 3% до края на годината спрямо нивата от преди пандемията и ще се възстановят през 2021 г. Според експертите състоянието на имотния пазар ще зависи до голяма степен от това какво се случва с изплащането на ипотеките и изобщо каква е политиката при предоставянето на жилищни заеми.