ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Българският парламент пропусна шанса да регулира имотите в Airbnb

Марк Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, ИмоТиТе, 01.03.2020

21:30 | 1 март 2020
Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският парламент пропусна шанса да започне с налагането на регулации. Отхвърляйки предложението имот да може да се отдава под наем на краткосрочен принцип, ако има предварително съгласие на поне 50% от собствениците на имоти в сградата, депутатите дадоха право на всеки собственик на имот да нарушава спокойствието на всички съседи. Личното ми мнение е, че в най-скоро време обитателите на тези сгради ще почукат на вратата на общината и ще поискат такива регулации. Това каза Марк Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов

"В Брюксел, например, е нужно съгласието на три четвърти от собствениците в блока, за да може имот да бъде отдаван на краткосрочен принцип. В това има логика. При положение, че в сградата има 4 жилищни имота, ако един собственик е против, това няма да спре схемата. Но двама ще попречат на отдаването. И това е нормално".

Той коментира, че апартаментите за краткосрочни нощувки предизвикват изкривяване на пазара.

"Много е важно да играем на един и същ терен с еднакви правила. Имах възможност да бъда в българския парламент и да наблюдавам гласуването на промените в Закона за туризма. Много е важно да се разбере, че когато участваш в споделената икономика чрез имот в жилищна сграда, има голяма вероятност да се стигне до проблеми с другите обитатели".

Според него недвижимите имоти стават все по-скъпи заради краткосрочните нощувки.

"Ако липсват регулации на този пазар, това ще доведе до отлив на постоянно живеещи хора от централните зони на градовете, защото отдаването под наем в Airbnb е поне 2 пъти по-печелившо от традиционните наеми. Това е глобален проблем. Ние не сме против отдаването на апартаменти, но нека общините са внимателни, защото центровете на градовете може да се превърнат в мъртви зони".