ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Кои са добрите практики при реставрирането на паметници на културата?

Арх. Борислав Игнатов, студио Bignatov, ИмоТиТе, 16.06.2019

21:40 | 16 юни 2019
Арх. Борислав Игнатов, студио Bignatov. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Борислав Игнатов, студио Bignatov. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем при реставрирането на паметници на културата е свързан с необходимостта от здрави основи в тях при изграждането на нова конструкция. В България често се прибягва към решението да се събори сградата, която трябва да се реставрира, и след това тя да се изгради наново по образец на старата. Добрите практики в света обаче са по-различни. Това каза арх. Борислав Игнатов, студио Bignatov, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Най-оптималният вариант при реставрирането на паметник на културата е да се запази автентичната му част, като се добавят нови функции, коментира Игнатов.

Необходимо е да се създаде пълен контраст при новата и старата част на сградата с цел всяка от тях да бъде адекватна за времето си“.

Гостът разказа и за върната към живот историческа каменна постройка във Варна - сграда Bizantina, която ще придобие нови функции след подновяването си и ще бъде използвана за творчески ателиета, офиси и жилища.

Имотът винаги е бил ограден с железни пана и е бил недостъпен, коментира Игнатов. В последните години той се рушеше под влиянието на атмосферните условия и липсата на стопанисване, добави той.