ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Обществените поръчки - кошмар или успех за градската среда у нас?

Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България, "ИмоТиТе", 05.05.2019

21:30 | 5 май 2019
Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обществените поръчки съсипват градската среда в България. Камарата на архитектите в България се обърна към медиите и обществото по този повод. Обществените поръчки са важна дейност, чрез средствата от която могат да се подобрят условията в цялата инфраструктура на държавата. Правилата в Закона за обществените поръчки не са адекватни на европейските добри практики. Това твърди архитект Борислав Игнатов в ефира на предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Поръчките в строителството и проектирането са приравнени с общия вид поръчки за доставки, уточни архитект Игнатов. Важно е обществото да има думата и да каже от какво има нужда при даден ремонт, реконструкция, спомена той.

"В момента има общо усещане за скрит процес, за формални обществени обсъждания, но когато проектите се завършват, при резултатите се реагира негативно. Този процес може да бъде воден много по-оптимално с тези средства".

Говорейки за обществените поръчки, Камарата на архитектите в България през последната година и половина извърши мониторинг на над 400 обществени поръчки, съобщи Борислав Игнатов. "Може би 50% от тях съдържат дискриминационни условия, прекалено кратки срокове и т.н. Смятаме, че е добра практика да се обсъжда работният проект и хората да са запознати с естеството на изпълнението преди старта му. Просрочването на ремонти влияе зле на бизнесите. Може би 70% от малките бизнеси фалират, докато очакват откриването на пешеходната зона", подчерта той.

"Ако в Европа финансирането за проектиране на дадена сграда е около 12% от цялата стойност на обекта, в България то е едва 2%. Важно е да привлечем напредничави архитекти, за да се получи добър актуален продукт".

Инициативата „Визия за София“ ще предложи общоустройствен- и бизнес план за града, посочи архитект Борислав Игнатов. Важно е да се осигурят средства за прилежащата и дребната инфраструктура, счита още той. По повод таксите за разрешение за строеж гостът изрично отбеляза, че по закон таксите не биват да превишават стойността на услугата, която получава съответният гражданин от администрацията, както и че трябва да се формира подходяща данъчна политика в случая.

Още за добрите и лошите практики при обществените поръчки, както и за оптимизирането на градската среда вижте в цялото интервю във видео материала, прикачен в началото на статията.