Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За качествена градска среда са необходими планиране, ясни правила и отговорност на участниците

Проф. д-р архитект Тодор Булев, автор на книги за градската среда, и архитект Петкана Бакалова, зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България /КАБ/, Бизнес старт, 10.10.2018

10:06 | 10 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За качествена градска среда са необходими планиране, ясни правила и отговорност на участниците, коментират проф. д-р архитект Тодор Булев, автор на книги за градската среда, и архитект Петкана Бакалова, зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България /КАБ/, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По темата за настроенията във връзка с ремонта на улица "Граф Игнатиев" и пространството около църквата "Свети Седмочисленици" архитект Петкана Бакалова заяви, че общественият натиск е важен коректив във всяка една страна за управляващите. Една цялостна реализация започва 5-6 години преди това с конкурса и програмата за него, така че ако искаме да имаме качествен резултат, трябва да имаме гражданско присъствие във всички фази. Процесите са сложни, поясни проф. д-р архитект Тодор Булев.

"За да имаме качествена градска среда, трябва да имаме планиране, ясни правила и отговорност на участниците в процеса на изпълнение".

Надзорът трябва да бъде независим. Когато се плаща от инвеститора, това е сделка. Съмнявам се, че търсенето на контрол над контрола ще даде някакъв резултат в случая, обясни Тодор Булев. Важно е да има персонална отговорност – висок праг на застраховки за проектанти и строители и лична отговорност, както е в Германия, допълни Петкана Бакалова.

Улица Граф Игнатиев е резултат на един конкурс за 4 градски зони, съобщи проф. д-р архитект Булев. Проектите бяха подложени на силна обществена критика. Що се отнася до изпълнението – важно е, въпреки че е извън ръцете на архитектите и даже на проектантите, спомена още той. Обектът трябва да бъде завършен и видян в цялост. Проблемът е в липсата на диалог с гражданите и липсата на дебат и прозрачност. За да стане общественото допитване работещ инструмент, трябва време, категорична е архитект Бакалова.

"За булевард Витоша бе измислен съвсем друг тип фонтан, нещо като тип площад. Един втори фонтан бе предвиден пред ритуалната зала, но заради спор този проект не се изпълни. Обществените допитванията се нуждаят от последователност, иначе се превръщат в средство за манипулация".

Поръчката за ремонта на площад "Света Неделя" е обявена като изготвяне на концептуален проект, който предполага по-широко участие. Конкурсът е отворен, международен. Но в момента не разбираме критериите, които са поставени – в тях няма логика. Световните имена имат своите награди. Заложените критерии предполагат само икономическа мощ на съответната фирма, разисква Петкана Бакалова. Проучванията за пространството около площад "Света Неделя" не са завършени и се работи по разкриване на археологията, разкри Тодор Булев.

"Световните практики са полезни. По тази причина непрекъснато провеждаме проучвания в съответните държави в законодателството, опазването на културното наследство и други добри практики. Смятаме, че това е правилният път, за да спестим период на лутане. Пример за добро организиране и провеждане на конкурси има в Австрия".

Световна практика от миналото е и чуждестранни артитекти, даже неизвестни, да печелят конкурси, обяснява проф. д-р архитект Тодор Булев. Гаранционният срок на фирмите за отстраняване на дефекти за некачествена строителна дейност е 5 години, но при нас той е с абсолютна давност, заявява архитект Петкана Бакалова.

"Архитектурата е отговорно изкуство, защото всеки се поддава на нейното влияние. Нейните две цели са създаване на хармонична среда и в същото време да провокира естетическите възприятия на човечеството. Трудно е да се намери границата, но в спора се ражда истината".

Високото ниво на архитектурата във Франция и Дания е заради възпитанието. Това е резултат от дълги натрупвания в общественото съзнание и чувство, обобщават гостите.

Още по темата очаквайте във видео материала.