Комуникацията с хората - основен пропуск при ремонта на “Граф Игнатиев”

Според кмета на София Йорданка Фандъкова само работата по ремонта в случая се е оказала недостатъчна

13:30 | 22 декември 2018
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Bulgaria ON Air
Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Bulgaria ON Air

Урокът, който научихме по повод цялата реконструкция на улица „Граф Игнатиев“ е, че само работа не е достатъчна. Заложихме на сериозни усилия в това да подготвим, защитим и реализираме проекта и пропуснахме момента за активна комуникация с гражданите и особено с живеещите и работещите в тази зона. Това мнение изрази кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за радио “Дарик”.

Според столичния кмет реконструкцията всъщност е много по-мащабна от това, което гражданите за момента виждат.

Реконструкцията на „Граф Игнатиев“ не е само плочи и павета. Това е един цялостен проект с огромни инвестиции в подземната инфраструктура. Когато започна да се отваря и да се премахват старите настилки се показа една ужасна картина – пълен хаос в подземните мрежи. Всичко това трябваше да бъде подредено, бяха подменени – канализацията, която беше отпреди над 100 години, част от топлопреносната мрежа. Всичко това обаче не се вижда“.

Като водеща тема за София Фандъкова определи тази за качеството на въздуха.

Качеството на въздуха е темата, която е водеща в градския дневен ред на София и на всички големи градове, защото все повече хора започват да осъзнават, че от всички граждани и от всички институции зависи да направим качеството на въздуха по-добро”.  

Кметът отбеляза, че над 100 са мерките за подобряване на качеството на въздуха, които Столична община е предприела.

 „Над 55 хил. домакинства на територията на общината се отопляват на твърдо битово гориво. Това, особено през зимата, е най-сериозният източник на замърсявания на въздуха. Важно беше да намерим подхода и механизма да подкрепим граждани и домакинства, които сами не биха могли да се справят. И сега имаме два проекта, които ще ни подпомогнат до три години да подменим безвъзмездно инсталациите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво“.