Европейската комисия даде като решение за енергийната криза наръчник тип "Направи си сам"

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че "енергийният микс на една държава е национална отговорност" и не бива да се разчита само на ЕС

14:08 | 13 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Европейската комисия даде като решение за енергийната криза наръчник тип "Направи си сам"

Държавите-членки на Европейският съюз искат Брюксел да намери дълготрайно решение на кризата с цените на електроенергията. За сметка на това Европейската комисия им предостави ръководство тип „Направи си сам“. Това се казва в скорошен анализ на Politico.

От началото на есента цените на енергията достигнаха рекордни нива. Това предизвика широко обществено недоволство и засили натиска върху ръководителите на държавите членки.

Причините за ръста на цените са многоспектърни: комбинацията от бързото икономическо възстановяване след COVID кризата, недостатъчното снабдяване с природен газ, което води до нарастващото търсене в световен мащаб. Към уравнението прибавяме и увеличаване на цените на квотите от Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), слаби ветрове, влияещи върху производството на вятърна енергия. Съвкупният ефект от всички тези фактори доведе до повишаване на цените на природния газ с повече от 400% тази година. В същото време цените на електроенергията на едро са се повишили с 200 процента.

Министрите на енергетиката из целия блок са в паника и настояват Комисията да поеме водещата роля и да предложи някакви решения.

В сряда комисарят по енергетиката Кадри Симсън се очаква да отговори на техните молби, но това няма да стане чрез ново законодателство, а по-скоро с т. нар. "Инструментариум за цените на енергията". Този “инструментариум” представлява много детайлно написано ръководство за мерките, които управляващите в ЕС могат да предприемат, за да намалят сметките за ток. Тези кризисни мерки са съобразени и със законодателството на ЕС. 

В проектоверсия на документа, до която редакцията на Politico е получила достъп, на страните от ЕС е заявено, че те могат да смекчат въздействието на високите цени. Това може да стане чрез намаляване на данъците, промяна и временно удължаване на помощта за засегнатите индустрии, стига тази помощ да не нарушава правилата на ЕС.

Домакинствата с ниски доходи също могат да получат ваучери, финансирани с приходи от Системата за търговия с емиси. В същото време държавите могат да позволят на потребителите временно да отлагат плащанията за електроенергия.

Освен тези съществуващи мерки, Комисията ще проучи възможността дали блокът може да извършва съвместни покупки на газ. По същия начин ЕС успя да закупи ваксини по време на кризата с COVID. Брюксел също така иска страните-членки да поддържат по-голяма база данни за енергийната бедност и ще поиска от Европейския съвет да изготви напътствия за социалните последици от зеления преход.

Комисията също иска да улесни инсталирането на съоръжения за произвеждане на възобновяема енергия. Според Комисията, това ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Но има някои червени линии, които Брюксел отказва да премине. Някои енергийни министри призовават за реформа на пазарите за електроенергия в блока. Системата за търговия в ЕС е измислена така, че най-скъпият източник на енергия, използван за задоволяване на общото търсене, определя цената за целия пазар. Комисията поддържа становището, че настоящата пазарна структура работи добре.

Вероятно някои политици ще бъдат разочаровани от отговорът на Брюксел. Въпреки това ЕК всъщност няма кой знае колко тежка дума по отношение на това какъв е основният източник на енергия в страните от блока. От държавите-членки зависи да решат дали да разчитат на ядрена енергия, природен газ, възобновяеми енергийни източници или друг тип енергия.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел напомни на страните членки, че макар да съществува опцията, при която ЕС да намери някакво решение на кризата, „енергийният микс на една страна е национална отговорност“.

Проблемът, който може да възникне е, че някои от енергийни министри могат да използват “наръчника на ЕС” като оправдание за собствените си неуспехи. Със сигурност много от тях са подложени на сериозна критика от страна на недоволни потребители и опозиционни партии. С действията си Европейската комисия им дава възможността винаги да посочват насоките и да твърдят, че всичко по тях е изпълнено.

Анализаторите прогнозират, че цените на електроенеригята ще останат високи през зимата и през следващата пролет. В дългосрочен план се очаква цените да останат уязвими на нестабилните пазари и това ще продължи докато изкопаемите горива са част от енергийния микс на ЕС.

„Като се има предвид текущата разлика в търсенето и предлагането, не очакваме скоро да бъде намерено постоянно решение“, пише S&P Global в неотдавнашен анализ на пазара на природен газ.

Следващата седмица цените на енергията ще бъдат основната тема на срещата на върха на Европейския съвет, където лидерите на ЕС ще опитат да излязат с решение за кризата.