През 2021 г. социалните мрежи премахват все по-малко реч на омразата

Скорошен одит на най-големите социални медии показва осезаемо намаляване на намеса на администраторите при премахване на докладвани публикации

17:00 | 7 октомври 2021
Обновен: 17:17 | 7 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Dreamstime.com
Dreamstime.com

Най-големите социални мрежи в света премахват все по-малко реч на омразата от своите платформи през 2021 г., в сравнение с миналата година, според годишния преглед на Европейската комисия на дейностите за модериране на съдържанието на фирмите, видян от Politico.

Годишната проверка на начина, по който Facebook, Google и други технологични гиганти се справят с всичко случващо се на платформите им, от женомразки онлайн публикации до атаки, насочени към ЛГБТИ общността се установява, че социалните медии са изтрили 62,5 % от докладваните материали и постове за период от 6 седмици между 1 март и април 2021 г. Това е в сравнение със 71% премахнатите докладвани постове, когато Брюксел извършва последната си проверка в края на 2019 г.

Европейският съюз е в разгара на политическата борба за преразглеждане на начина, по който се подхожда към регулирането на онлайн съдържанието. Европейският парламент работи по своята преработена версия на Закона за цифровите услуги. Предложенията им биха наложили големи глоби на компании, които не се борят с незаконните публикации, включително с речта на омразата. Социалните мрежи ще трябва да изискват по-голяма прозрачност относно начина, по който конкретни публикации се показват в потока от новини на социалните медии на хората.

Противоречията станаха дори по-разгорещени тази седмица, след като Франсис Хоугън, бивш служител на Facebook, застана пред американския Конгрес и заяви, че технологичният гигант поставя бизнес интереси си над необходимостта да пази своите 2,4 милиарда потребители в безопасност. Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на компанията, отхвърли тези твърдения. Комисарите Вера Йоурова и Тиери Бретон се срещнаха с Хоугън в сряда, като чешкият политик каза на събитие миналата седмица, че Брюксел трябва да работи с Вашингтон за справяне с тези предизвикателства.

„От гледна точка на разпространението на дезинформация, чуждата намеса и кибератаки имаме едни и същи противници“, казва тя.

Като част от т. нар. Кодекс за поведение на ЕС за противодействие на незаконната реч на омразата онлайн, който представлява доброволни общи стандарти от 2016 г. Социалните мрежи се одитират ежегодно, за да определят дали се намалява разпространението на омразна реч и други докладвани публикации на своите платформи. Първоначалната оценка от края на 2016 г. установява, че YouTube, Facebook и Twitter на Google са премахнали по-малко от половината от публикации, които са били означени като проблемни.

Процентът на премахнатите докладвани материали непрекъснато се увеличава с годините, тъй като социалните мрежи реагираха на регулаторния натиск да действат. Компаниите, участвали в тазгодишния одит, включват Facebook, YouTube, Twitter, Instagram и TikTok. Критиците обаче казват, че тези корпорации все още не са взели мерки за широкото разпространение на вредни материали в техните платформи. Особено на езици, които не са английски, и че речта на омразата все още може лесно да се разпространи в огромни части от тези мрежи.

Като част от последния преглед, който ще бъде публикуван в четвъртък, 81% от съдържанието, изпратено от външни организации, е прегледано в рамките на първите 24 часа. Това е в сравнение с 90% от прегледа по време на предишния одит. Общо 35 групи в 22 държави от ЕС са участвали в одита, който включва малко над 4500 известия за потенциална реч на омраза, изпратени колективно до всички платформи.

И Facebook, и YouTube съобщават за спад в съдържанието, което са премахнали през 6-седмичния одитен период. Facebook изтрива 70% от проблемните публикации, в сравнение с 88 % в предишния преглед. Според информацията, получена от Politico, премахнатите докладвани публикации YouTube са намалели с почти 21 процентни пункта до 59% от отстранения материал. И двете компании все повече се обръщат към автоматизирани системи, които да контролират онлайн съдържанието, особено по време на пандемията COVID-19, което доведе до премахване на повече съдържание в някои случаи, но и значително по-малко в други.

За разлика от това, Twitter и Instagram съобщават за увеличаване на случаите на речта на омразата, която са премахнали, след като са били уведомени, според одита на Комисията. TikTok, китайското приложение, което получава първия си одит, заяви, че е премахнало 80 процента от тези материали, което е най-високият процент за всички големите платформи, участвали в доброволната проверка тази година.

„Ние не толерираме речта на омразата във Facebook или Instagram“, заявява говорител на платформата в изявление като добавя, че социалната мрежа все още не е прочела доклада на Комисията. „Ние откриваме и премахваме повече реч на омраза в нашите платформи от всякога и намаляваме разпространението на обидни и неверни публикации. "