Предпочитанията към иРНК ваксините отслабват китайската ваксинационна дипломация

Правителствата, които преди са разчитали на китайски ваксини Sinovac Biotech Ltd. или Sinopharm Group Co Ltd., в момента се обръщат към САЩ и Европа поради опасения относно ефективността им срещу Делта варианта

17:07 | 2 октомври 2021
Обновен: 20:09 | 2 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В началото с пускането си китайската ваксина срещу Covid-19 спаси много животи. Китайските ваксини бяха използвани в Азия, Латинска Америка и Близкия изток, докато в по-богати страни все още нямаше достатъчно иРНК ваксини като тези на Pfizer Inc. и Moderna Inc., пише Bloomberg. 

В последно време правителствата, които преди са разчитали на китайски ваксини Sinovac Biotech Ltd. или Sinopharm Group Co Ltd., в момента се обръщат към САЩ и Европа поради опасения относно ефективността им срещу Делта варианта. Това вече се забелязва и в китайските данни, където износът на ваксини през август е спаднал с 21% до 1,96 млрд. долара от 2,48 млрд. долара през юли.

„Хората се опитаха да вземат каквото могат, когато се появиха китайските ваксини", каза Никълъс Томас, доцент в Градския университет в Хонконг.

„С течение на времето населението стана по-информирано относно различните ваксини. Те осъзнаха, че не всички са еднакви по отношение на защитата."

Китайски ваксини

Тази промяна беше видима по време на смъртоносната епидемия в Тайланд по-рано тази година. Случаите нараснаха и Югоизточна Азия се превърна в новия епицентър на пандемията. В този момент азиатската страна се опитваше отчаяно да се набави ваксини. Само един доставчик на ваксини се отзова – Sinovac.

Китайските ваксини позволиха на 70-милионната страна да започне своята кампания по ваксинация по-рано, но скоро след това Тайланд се изправи пред предизвикателство, пред което в момента са изправени законодателите от развиващия се свят.

Ефикасността на китайските ваксини с деактивиран вирус варира от около 50% до 80% в клиничните изпитвания. Те обаче са по-малко ефективни от иРНК ваксините. Увеличават се и съмненията относно ефективността им срещу по-заразния Делта вариант. В резултат на това тайландското правителство стана първото в света, което предложи на хората, на които са им били поставени две дози от китайската ваксина, да си поставят трета доза от ваксината на AstraZeneca Plc. Въпреки че не е иРНК ваксина, тайландските проучвания показват, че вирусната векторна ваксина на Кеймбридж, е ефективна като бустерна доза за китайската ваксината. Според резултатите ваксината на Pfizer е още по-ефективна.

Така скоро хората в Тайланд започнаха да предпочитат западните ваксини. Опозицията в страната започна да критикува правителството заради неговата зависимост от Китай. Тайланд спря поръчките на Sinovac и започна да купува още западни ваксини.

„Не съм против китайската ваксина“, казва 29-годишен учител в Северен Тайланд, който е получил първа доза на Sinovac, но поиска да бъде ваксиниран за втората с ваксината на Moderna в частна болница.

„Ако светът имаше само една ваксина и това беше Sinovac, щях да си я поставя. Но имаме толкова много други възможности за избор. В крайна сметка искам всичко, което е най-добро".

Много правителства, които някога са разчитали на китайски ваксини, сега поръчват или търсят дарения на иРНК ваксини. Най-вероятно процесът ще се ускори, тъй като американският президент Джо Байдън обеща да дари 1,1 милиарда иРНК ваксини. Европа заяви, че ще дари стотици милиони ваксини, а Индия ще започне да изнася отново ваксини на AstraZeneca, след като намали доставките си, когато страната беше ударена от смъртоносната втора вълна. Все повече държави избират алтернативи на китайските ваксини, не само заради ефективността им, но и поради по-голямата свобода на движение. Ваксинираните с китайските ваксини не могат да пътуват на места като Сингапур.

Износ на ваксини

В писмен отговор за Bloomberg Sinovac каза, че ваксината CoronaVac е била ефективна при предотвратяване на хоспитализация, интензивни грижи и смърт по време на цялата пандемия. Говорител на компанията заяви, че някои държави първо са ваксинирали възрастните хора със Sinovac, а те са по-склонни да бъдат хоспитализирани с Covid-19, докато по-младото население е получило по-късно различни ваксини, „и това трябва да се вземе предвид при оценката на ефективността на CoronaVac“.

Много държави като Тайланд са „закупили ваксини от множество доставчици, за да увеличат максимално броя на наличните дози за тяхното население“, каза компанията.

Списъкът със страните, които залагат на западните ваксини, се увеличава. Сингапур, Турция и Обединените арабски емирства последваха примера на Тайланд. В момента здравните служители в Хонконг тестват дали китайските ваксините ще имат по-висока ефективност, ако при втората доза се постави западна ваксина.

Докато Sinovac позволи на Тайланд да започне процеса по ваксинация по-рано от планираното, 6-те милиона дози, пристигащи през октомври, ще бъдат последната пратка. През 2022 г. поне три четвърти от правителствените поръчки също ще дойдат от Astra и Pfizer.

Действията на Тайланд представляват удар по амбициите на Китай за ваксинационна дипломация. Въпреки това правителствата са изправени пред труден баланс между желанието да защитят обществеността и поддържането на добри отношения с Китай. Тайландското здравно министерство се изрази внимателно, като заяви, че въпреки че няма планове да поръчва допълнителни китайски ваксини, не смята, че не са ефективни.

Китайските компании са доставили около 884 милиона дози от собствените си ваксини чрез предимно двустранни сделки на места като Бразилия и Индонезия. Тази седмица Чили започва да ваксинира с китайската Sinovac деца на шестгодишна възраст.

Все още има много части по света, където няма достатъчно ваксини. Някои африкански нации едва са започнали своите програми ваксинация, тъй като се борят да получат необходимите дози. Кот д’Ивоар, Буркина Фасо и Кения ще използват китайската ваксина, тъй като Пекин е ключов доставчик на подкрепената от Световната здравна организация програма Covax, която е насочена към доставки на ваксини в развиващите се страни. Тази година президентът Си Дзинпин обеща да дари 2 милиарда дози, което отговаря на ангажиментите на държавите от Г-7.

Различни проучвания, проведени по целия свят, показват, че китайските ваксини са ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт. Все пак китайските фармацевтични фирми все още не са представили убедителни изследвания, които да доказват, че са ефективни срещу Делта варианта.