Кризата с подводниците: Недоволството на Макрон не намалява

Австралия отмени френската сделка за подводници на стойност 66 милиарда долара в полза на нов отбранителен договор със САЩ и Великобритания

15:03 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският президент Еманюел Макрон даде ясно да се разбере, че френското недоволство не намалява, след като Австралия отмени поръчка за подводници на стойност 66 милиарда долара в полза на нов отбранителен договор със САЩ и Великобритания, съобщава Bloomberg.

След като сделката беше обявена в сряда, френският президент отзова посланиците във Вашингтон и Канбера и отмени събития. Това е символичен жест, който се случва в изключително редки случаи, особено когато става въпрос за съюзници. Френските представители казват, че Макрон търси адекватен отговор, като повториха призивите на президента за това Европа да повиши собствените си отбранителни способности.

Публичната реакция на Макрон е отчасти насочена към местната публика. Седем месеца преди президентските избори основният му съперник - националистката Марин Льо Пен, печели популярност, показват някои социологически проучвания. Той иска да покаже на френските избиратели, че може да заема по-твърда позиция.

Президентът на САЩ Джо Байдън направи опити да говори с Макрон по телефона. По всичко изглежда, че британският премиер Борис Джонсън се опитва да игнорира ситуацията, като заяви, че отношенията между Великобритания и Франция са стабилни. Австралийският премиер Скот Морисън не беше в настроение да дава каквито и да било изявления.

След като ситуацията се успокои, Макрон може да се опита да получи отстъпки, като например разхлабване на ограниченията на Covid за пътуване до САЩ или увеличаване на американската помощ в африканския регион Западен Сахел, където френските войници се борят с ислямистките екстремисти.

„Сега, когато САЩ са получили посланието и току-що са направили първи малък жест, ние сме длъжни да защитим нашите интереси“, заяви изследователят от Париж и преподавателят по науки Антоан Бондаз в Twitter, като предложи Франция да търси други начини за сътрудничество със съюзниците в региона. Истината е, че след като ситуацията се успокои и гневът премине, Макрон ще има ограничена подкрепа за какъвто и да било отговор от останалата част в Европа.

Неговите идеи за намаляване на европейската зависимост от САЩ и НАТО не са нови, като дори веднъж той нарече алианса „отживелица“. Лидерите в Източна Европа и балтийските страни са скептични към всеки ход, който би намалил американското присъствие в регион, където се чувстват застрашени от Русия. В Германия приближават изборите и коалиционни преговори, които може да започнат догодина.

Преди да напусне Канбера посланикът Жан-Пиер Тебо каза, че само австралийският министър на отбраната се е свързал френския си колега, след като сделката е била съобщена от медиите, като добави, че „нямаше предупреждения“ през 18-те месеца, че подожен план, ще бъде изпълнен. На Франция беше забит нож в гърба.

Французите също са ядосани, че не са помолени да бъдат част от разширеното стратегическо партньорство между САЩ, Австралия и Великобритания. Париж има важни интереси в Тихия и Индийския океан, като около 2 милиона граждани и хиляди войници са разположени на няколко френски острова, включително Нова Каледония и Реюнион. Подобно на САЩ и Австралия, те са предпазливи относно ходовете на Китай и винаги се е смятало, че са ключов играч в региона.

При подписването на сделката за подводниците с ядрено задвижване австралийското правителство сключи договор с Париж за изграждане на 12 френски подводници с дизелов двигател. Морисън каза пред репортери в неделя, че решението за отмяна на френския договор е взето на базата на „суверенни интереси на националната отбрана“ и че Франция е наясно с опасенията на Австралия относно възможностите на подводниците. Несключването на договора може да струва на австралийските данъкоплатци до 290 милиона долара, според Financial Review.

ЕС беше третият по големина търговски партньор на Австралия, като общата търговия със стоки възлиза на 36 милиарда евро за миналата година. Тогава Великобритания напусна блока. Ако целта на Макрон е да отмъсти на Австралия, може да се опита да блокира договорения от ЕС пакт, който може да увеличи износа за Австралия с до една трета.

Младшият министър на Европа и ключов съюзник на Макрон Клемент Бон намекна за тази възможност, когато каза пред новинарския канал France 24, че Франция смята, че вече не може да се доверява на Австралия „и това би могло да постави под въпрос други преговори със страната“. Австралийският министър на търговията Дан Техан ще се срещне с френски представители, за да се опита да деескалира напрежението.

Заместник-директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж Бруно Терта смята, че „най-вероятният сценарий е ограничен отговор и неизбежна адаптация на френската индо-тихоокеанска стратегия“.