Русия има проблем с газа, почти с размера на износа за Европа

Москва иска да има рекордните 72,6 милиарда кубически метра във вътрешните запаси до 1 ноември

14:46 | 3 септември 2021
Обновен: 20:27 | 3 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Газпром" трябва да съхранява почти толкова природен газ у дома, за да затопли руснаците тази зима, колкото в момента доставя до най-големия си клиент Западна Европа всеки ден, показват изчисленията на Bloomberg.

Руският газов гигант има само два месеца, за да изгради изчерпаните си запаси до рекордното ниво, към което се стреми - цел, която енергийният министър Николай Шулгинов очаква "Газпром" да постигне. Това ще изисква пълнене на подземни складови обекти в Русия с доставки, равни на около 80% от дневния износ за Западна Европа.

Изчисленията, базирани на данните на "Газпром", изпращат тревожен сигнал към Европа. 

пазари Газпром

Континентът трябва да побърза да увеличи собствените си буферни запаси преди отоплителния сезон, като страните от Великобритания до Испания и Германия вече се борят с инфлацията поради нарастващите цени на газ и електроенергия.

"За да постигне тази цел,"Газпром" трябва да пренасочи дискреционните доставки от Европа към собствените хранилища", каза Томас Марзек-Мансер, водещ европейски анализатор на газ в ICIS. "Макар и предизвикателство, съм сигурен, че ще бъде изпълнено."

Европейските цени на газа чупят рекорди ден след ден, въпреки че е лято, когато търсенето обикновено е ниско. Запасите в региона са най-ниските нива от повече от десетилетие за това време на годината, след като жестоката зима изпразни хранилищата. Увеличаването на резервите не е лесно, тъй като Русия ограничава доставките по тръбопроводите, а товарите с течен газ (LNG) се пренасочват към Азия.

Русия е най-големият доставчик на Европа, но сама по себе си е голям потребител на газ. Страната се стреми да има рекордните 72,6 милиарда кубически метра във вътрешните запаси до 1 ноември, което е почти двойно от нивата в края на юни, според изчисленията на Bloomberg, използвайки данни от "Газпром", която само периодично пуска информация за нивата на запасите.

хранилища газ

Постигането на тази цел ще изисква Русия да съхранява около 280 милиона кубически метра на ден, или приблизително 80% от дневния износ за Западна Европа. Ежедневните инжекции на газ в хранилищата в Русия тази година вероятно са по-високи от средните с около 80 милиона кубически метра на ден, каза Марзек-Мансер.

Производството на "Газпром" е близо до 10-годишни върхове, но вътрешните нужди също нараснаха поради необичайно ниските температури в някои региони през изминалата зима и горещите вълни това лято. Износът за потребители, включително Китай и Турция, също се е увеличил с 19% през първите осем месеца на годината.

"Има логика "Газпром" първо да запълни руските складове и след това да пренасочи повече газ към Европа предвид по-високите цени“, каза Ник Кембъл, директор в Inspired Energy.