Световната икономика се радва на енергично, но неравномерно възстановяване

Това стана ясно от юнските Глобални икономически перспективи на СБ

13:10 | 11 юни 2021
Обновен: 16:38 | 11 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основната причина за възстановяването са успехите на ваксинацията. Някои части от световната икономика могат да станат твърде горещи, докато други са твърде студени. Така че, бъдете нащрек, пише Мартин Уулф за Financial Times, съобщава Investor.bg.

Този път наистина е различно: рецесията бе причинена не от необходимостта да се ограничи прекомерната инфлация, нито от петролен шок, нито от финансова криза, а от вирус. Сега, с успеха на ваксинационните програми, светът се радва на едно от най-силните възстановявания от рецесия от 1945 г. насам.

Това е добрата новина. Лошата новина е колко неравномерно ще бъде възстановяването. Според Глобалните икономически перспективи 94 на сто от страните с високи доходи ще възвърнат нивото на предрецесионния си брутен вътрешен продукт на глава в рамките на две години. Това би бил най-големият дял за толкова кратък период, след която и да било рецесия след Втората световна война. Но процентът при развиващите се икономики се очаква да бъде 40%. Това би бил най-ниският дял след всяка следвоенна рецесия.

Относителният успех на страните с високи доходи се дължи на мащаба на техните фискални и монетарни мерки и разпространението на ваксините. Развиващите се страни са далеч назад във всички тези отношения. Количественото облекчаване бе средно 15% от БВП в страните с високи доходи, срещу 3% в развиващите се. Фискалната подкрепа беше средно 17% в държавите с високи доходи, срещу 5% в развиващите се. Освен това половината от всички страни с ниски доходи са с дългови проблеми. Според президента на Световната банка Дейвид Малпас, „пандемията не само заличи напредъка в намаляването на глобалната бедност за първи път от поколение, но и задълбочи предизвикателствата от несигурността на храните и нарастващите им цени за много милиони хора“. Решението на Обединеното кралство да намали бюджета си за чуждестранна помощ идва във възможно най-лошия момент.

Предвид всичко това, най-важното решение за лидерите на страните от Г-7 тази седмица е да финансират рязко ускоряване на доставките и разпространението на ваксини. Това ще бъде от полза и за донорите. Пандемията трябва да бъде спряна навсякъде, за да могат хората да бъдат наистина в безопасност.

Сред икономиките с високи доходи най-важният локомотив за растеж е САЩ, със силно агресивната им парична и фискална политика. Бюджетното предложение на Джо Байдън прогнозира федерален дефицит от 16,7% от БВП през тази фискална година (до края на септември) и 7,8% през следващата. Междувременно повечето членове на управителния съвет на Федералния резерв очакват лихвените проценти да останат близо до нулата до края на 2023 г. Тези политики носят големи ползи. Но колко рискови са те?

Това стана много обсъждано. То също така не е чисто локален въпрос. Ако Федералният резерв трябва да повиши рязко лихвените проценти, това вероятно ще доведе до нова остра рецесия в САЩ. Това би било лошо не само за Америка, но и за света, включително за уязвимите развиващи се страни.

Повече по темата четете на Investor.bg