Пикът на традиционните автомобили може да е отминал преди години

Бъдещето изглежда още по-електрическо, според годишната прогноза за електрическите превозни средства на BloombergNEF

19:07 | 10 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2017 г. светът достигна ключов момент в транспорта, въпреки че повечето хора не го забелязаха. През въпросната година потребителите закупиха повече от 85 милиона автомобила, като обемът на продажбите спадна през 2018 г. и отново през 2019 г., след което рязко се срина през 2020 г. поради Covid-19. 
Междувременно продажбите на електрически превозни средства (EV) се увеличаваха и увеличаваха, превръщайки EV в единствения растежен пазар в автомобилната индустрия - което означава, че почти със сигурност постигнахме пиковите продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене преди четири години, пише Натаниел Булард за Bloomberg.


Бъдещето изглежда още по-електрическо, според годишната прогноза за електрическите превозни средства на BloombergNEF. В свят с нулеви емисии електромобилите ще съставляват 100% от продажбите на пътнически превозни средства само след 15 години, като всички останали класове превозни средства ще са или напълно електрически, или захранвани от горивни клетки след 2040 г.


Тези прогнози са важни в настоящия момент, когато все повече и повече фирми се ангажират с нетно нулево развитие. Но от подобно значение е да знаем къде се намираме в момента.


Електрическите автомобили се радват на много внимание, но те са само един вид електрифицирано пътно превозно средство. Миналата година електромобилите бяха повече от 4% от общите продажби на леки автомобили и 1% от пазара на търговски превозни средства. Междувременно, електрическите превозни средства бяха 44% от продажбите на двуколесни и триколесни транспортни средства, и 39% от продажбите на автобуси. Колкото и да са ефективни съвременните автомобилни заводи, те няма да могат да се справят с фабриките за е-скутери, чиято цел е 10 милиона бройки годишно.

Пътническите автомобили имат да изминат дълъг път, за да ги настигнат. Въпреки това, не искам да минимизирам скоростта на промяната до момента. Общата стойност на продажбите на нови автомобили през миналата година надхвърли $2 трилиона, дори и при масивен общ спад на продажбите. Електромобилите вече са бизнес за 100 милиарда долара годишно с поразителен темп на растеж.


През 2011 г. EV са били 0.1% от общите продажби на леки автомобили, но BNEF смята, че те могат да бъдат 10% от продажбите до 2023 г., което е стократно увеличение за малко повече от дузина години. След като EV преминат 10% от продажбите, те ще играят не за част от пазара, а за целия пазар.
Струва си да помислим за предстоящия ръст на електромобилите от гледна точка на компанията. На пазара се очакват множество нови модели от установени производители на автомобили. Някои от тях са възраждане на стари модели като Mustang Mach-E на Ford Motor Co, която вече се произвежда повече от съименника си с двигател с вътрешно горене.


Вече имаме данни за това как сравнимите модели на една компания с различни задвижващи механизми могат да се развият по отношение на продажбите. Porsche няма много модели - повечето се продават в продължение на години или десетилетия - и новите електически модели са потенциално в конкуренция със съществуващите. Porsche продава два SUV модела с вътрешно горене (единият от които се предлага като хибрид), а сега и два седана: Panamera с традиционен двигател (и хибриден) и напълно електрически Taycan.

Дял EV


Taycan беше отговорен за 7% от продажбите на Porsche в Северна Америка за тримесечието, когато беше представен. Две тримесечия по-късно този дял беше малко под половината. През първото тримесечие на 2021 г., шест тримесечия след представянето му, Taycan представляваше 82% от продажбите на седани, въпреки че общият пазар на седани нарасна.


Porsche успя да разшири пазара на седани с новия модел, но конкуренцията между досегашния и новия модел също е кристално ясна. Електрическият Taycan може напълно да замени стария модел - пазарът е прекалено малък, за да си заслужава освежаване на модела. Това е състезание, в миниатюра, с което глобалният автомобилен пазар скоро ще се сблъска. Целият растеж е електрически и в определен момент този растеж идва за сметка на продажбите на двигатели с вътрешно горене.