Какво да правим с кеша при волатилни пазари?

Анализ на AllianceBernstein разглежда възможностите пред инвеститорите в настоящата динамична среда

07:46 | 31 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

По-ниските разходи, опасенията относно оценките и волатилността на финансовите пазари насърчиха ликвидността до рекордни нива. В края на февруари депозиците на граждани само в Италия достигаха 1,746 милиарда долара, отчитайки 10-процентен ръст на годишна база, пише Financialounge.com, цитиран от Yahoo Finance.

Във времена на несигурност ликвидността е успокояваща, но краткосрочната сигурност има цена, напомнят стратезите от AllianceBernstein Holding L.P. На фона на лихвените проценти, които са на исторически ниски или отрицателни нива в много развити пазари, ликвидността не плаща почти нищо.

Напротив - чрез ясно определени дългосрочните цели, обясняват те, инвеститорите могат безопасно да използват повторно неизползваната ликвидност въпреки несигурността относно пътя към възстановяването.

Високите оценки не винаги са прелюдия към бедствието

За много инвеститори високите оценки, достигнати на финансовите пазари, са пречка за инвестирането на ликвидност. Американската фондова борса наскоро регистрира исторически върхове.

Анализът на AllianceBernstein обаче разкрива, че инвестициите в акции са си осигурили солидна възвръщаемост с течение на времето - дори за тези инвеститори, които са навлезли на пазара в момент, в който капитализациите на компаниите са изглеждали завишени.

Започвайки през 1950 г., инвестирането на равни суми в американски акции в рамките на всеки пик на пазара, би довело до средна годишна възвръщаемост от 9,6% - с 1,9% по-малко отколкото би била възвръщаемостта при инвестирането при дъното на всеки мечи пазар.

Три въпроса за откриването на подходящи инвестиции

Инвеститорите трябва да обмислят широк спектър от активни опции, подходящи за техните индивидуални нужди, апетит към риска и лични възгледи за пазарите.

Според AllianceBernstein те трябва първо да се запитат дали инвестиционният им хоризонт е краткосрочен, или дългосрочен; дали инвестициите са ликвидни и достъпни; дали инвестициите ще са насочени към предпочитани активи, или към непопулярни такива, които могат да предложат по-добри оценки.

Изборът между популярни и подценени активи

Инвестирането в акции на растежа беше особено успешно - и популярно - през 2020 г., но тази част от пазара поражда най-острите опасения относно оценките.

От друга страна, за тези, които искат да плуват срещу течението, акциите на стойността, които се представят по-слабо от акциите на растежа, могат да се окажат по-печеливши в случай на силно икономическо възстановяване.

Невъзможно е да се прогнозират промените на пазара, по-добре да се инвестира

Заключението на експертите на AllianceBernstein е, че с течение на времето повечето класове активи вероятно ще се справят по-добре от паричните средства, особено при днешните курсове.

Тъй като е почти невъзможно да се определят точките на промяна на пазара, по-добре е да се инвестира, дори в настоящите волатилни условия. С подходи, съобразени с рисковете, инвеститорите могат да преразпределят пари, улавяйки различни източници на потенциал за възвръщаемост, въпреки че опасенията за бъдещето остават нерешени.

Материалът има информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.