Топ икономистите в САЩ са притеснени за икономиката въпреки очаквания възход от Фед

Очакванията са американската икономика да запише най-бързия растеж от 1984 г. насам

19:00 | 23 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Има причина икономиката често да се нарича „мрачна наука“. Американската икономика е напът към подем, като Федералният резерв прогнозира миналата седмица, че тази година САЩ ще запишат ръст от 6,5%. Това ще бъде най-бързия растеж от 1984 г. насам, когато Роналд Рейгън изпълнява първия си мандат като президент, припомня CNN Business.

Но проучване на водещите икономисти в страната, публикувано от Националната асоциация за бизнес икономика (NABE) в понеделник, показва, че мнозина в тази област все още са притеснени за това, което вещае бъдещето.

Повечето от 205-те анкетирани членове заявиха, че смятат, че рисковете за инфлацията са по-големи от тези, наблюдавани през последните две десетилетия.

Загрижеността за инфлацията беше в центъра на вниманието благодарение на безпокойството на Wall Street. Инвеститорите, които се страхуват, че силния рестарт на посещението на ресторантите и пътуванията със самолети по-късно тази година може да предизвикат скок в цените, продават американските държавни облигации през последните седмици. Инфлацията, а не коронавирусът, сега е най-големият риск, посочват портфолио мениджъри, наскоро анкетирани от Bank of America.

Голямото притеснение е, че стремглавото ускорение на инфлацията може да принуди Фед да повиши лихвените проценти или да ограничи покупките на облигации по-рано от очакваното, за да охлади икономиката. Почти половината от респондентите на NABE смятат, че централната банка може да отмени някои стимулиращи мерки до края на 2022 г., докато 40% не смятат, че това ще се случи поне до 2023 г.

Това не е всичко, повече от 40% от анкетираните икономисти смятат, че мерките за стимулиране, приети от правителството на САЩ, са били „правилни“. Но те също така предупреждават за повишените нива на дълга. Ако лихвите изведнъж се повишат, разходите за извършване на лихвени плащания върху огромните количества дълг могат да се превърнат в бреме.

Повечето респонденти заявиха, че са „загрижени за публичния дълг“. Само 12% са на мнение, че изобщо не се страхуват, докато 37% казват, че са „слабо загрижени“, 26% са заявили, че са „загрижени“, а 25% са „много загрижени“.

Почти две трети от анкетираните смятат, че фискалният дефицит трябва да бъде намален чрез въвеждане на политики, които стимулират по-силен икономически растеж. Междувременно повече от една трета предпочитат упражняването на по-голяма дисциплина на разходите или увеличаване на данъците.

Не всички обаче са притеснени от допълнителни разходи. Според NABE 38% от анкетираните смятат, че инвестициите в инфраструктура трябва да бъдат основен приоритет.

Повече от 13% от населението на САЩ вече е напълно ваксинирано срещу Covid-19, а AstraZeneca заяви в понеделник, че нейната ваксина показва 79% ефективност срещу симптоматично развитие в ново базирано в САЩ клинично изпитание. Ваксината се понася добре и не са установени опасения за безопасността, казаха от компанията.

Констатациите ще бъдат представени на регулаторните органи като част от заявление за спешна употреба в САЩ, добавяйки още повече гориво към усилията за ваксинация в страната.