Кои са победителите и губещите от ралито на суровините?

Инвеститорите предпочитат производители пред вносители

14:25 | 11 март 2021
Обновен: 14:25 | 11 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Засилват се мненията, че светът бавно излиза от пандемията от коронавирус и това е добра новина за правителствата и икономиките. И все пак последващият скок в цените на енергията, металите и културите подчертава силните страни на някои и уязвимостите на други.

Петролът поскъпва със 75% от началото на ноември. Медта, използвана във всичко - от автомобили до перални машини и вятърни турбини, се търгува на нива, наблюдавани за последно преди десетилетие. Цените на храните скачат всеки месец от май насам, предава Bloomberg.

Цените на

Цените на суровините и енергията нарастват от края на 2020 насам. Графика: Bloomberg

Това беше благодат за износителите. Потокът от пари в брой е добре дошло облекчение за енергийните гиганти като Саудитска Арабия и Русия, чиито ръководства трябва да се борят с вътрешни предизвикателства.

Но винаги има две страни в търговията. Някои страни, които зависят от вноса, усещат свиване на облигационните и валутните пазари. Повишаването на цените на горивата струва на ръководителя на държавната петролна компания в Бразилия работата му. Те накараха Индия - третият по големина вносител на суровина в света - да призове картела ОПЕК + да повиши производството на петрол и изтласкаха инфлацията в Турция над 15%.

Goldman Sachs Group и някои от конкурентите им на Wall Street говорят за нов „суперцикъл“ при суровините.

Победители

Блокадите през миналата година и спадът в цените на суровините изправиха Австралия пред първата й рецесия от почти три десетилетия. Но правителството може да очаква неочакваното през 2021 г. Продажбите на желязна руда, нейният най-голям износ, достигнаха рекорд през декември, докато тези на пшеницата се движат към същото ниво, а животновъдите дори изпитват затруднение да поддържат търсенето на говеждо месо.

Австралийският долар се представи по-добре от която и да е друга основна валута от края на ноември, засилвайки се с 5% спрямо щатския долар.

Дипломатическа борба обаче накара Китай да забрани вноса на австралийските стоки, вариращи от въглища до мед, вино и омари. И все пак желязната руда е пощадена, защото Пекин не може да набави достатъчно количество другаде. Това помогна да се гарантира, че търговската борба струва на Австралия само около 3 милиарда долара през миналата година, което е малка сума за държава, чиито доставки за Китай скочиха от около 5 милиарда долара годишно в началото на века до 120 милиарда долара.

Относителната сила на Чили, най-големият производител на мед в света, също е очевидна на финансовите пазари. Песото е единствената основна латиноамериканска валута, която поскъпва спрямо долара през последните три месеца.

Пандемията хвана страната в реуден момент. Току-що беше издържала месеци на бурни демонстрации за социална несправедливост и нарастващи разходи за живот. Тогава вирусът възпрепятства глобалната търговия и представи най-голямото икономическо предизвикателство за Чили от завръщането му към демокрацията преди три десетилетия.

Цените на червения метал обаче за първи път от около десетилетие достигат до 4 долара за паунд и финансите на Чили се подобряват. Износът на мед през февруари възлиза на 3,9 млрд. долара, което е с 42% повече от предходния месец.

Подобно е ситуацията и в Замбия, която разчита на медта за почти 80% от приходите от износ. Страната отчаяно иска пари, след като стана първата в Африка, която не изпълни задълженията си по еврооблигациите след началото на пандемията.

Президентът Едгар Лунгу е изправен пред битка за преизбиране през август и се опитва да получи спасителна помощ от Международния валутен фонд, да преструктурира китайските заеми и да спре растящите цени на храните, които довеха до ускоряване на инфлацията до 22%.

Инвеститорите предпочитат

Инвеститорите предпочитат производители пред вносители. Графика: Bloomberg

Всички производители на петрол страдаха през миналата година, но Ирак се открои. Икономиката му потъна с около 11%, повече от тази на почти всеки друг голям износител на петрол, показват данните на Международния валутен фонд. Правителството не може да плаща на учителите и държавните служители навреме, иракчани излязоха на улицата, за да се изправят срещу спирането на тока, порутените болници, рушащите се пътища и липсата на работни места.

Ситуацията създаде проблеми за ОПЕК, в която Ирак е вторият по големина производител на петрол. Други членове, включително Саудитска Арабия, разкритикуваха Багдад, че не успява да намали достатъчно производството, докато картелът се опитваше да засили цените.

С нарастването на търсенето месечните фискални приходи на Ирак се повишават до 5 млрд. долара от около 3 млрд. долара през второто тримесечие на 2020 г.

Губещи

Може да е голям производител на всичко - от петрол и цинк до храни, но Китай е и най-голямият купувач на суровини и е почти еднолично отговорен за последния „суперцикъл“, който приключи преди около десетилетие. Бързото възстановяване на втората по големина икономика в света от коронавируса е една от основните причини цените на енергията, металите и селскостопанските стоки да се покачват този път.

Като най-големият купувач на пшеница в света и нетен вносител на петрол Египет е сериозно засегната, когато цените на суровините се покачат. Освен това въпросът е политически чувствителен, защото милиони хора зависят от субсиди за хляб. Въстанията на Арабската пролет преди десетилетие бяха предизвикани отчасти чрез увеличаване на разходите за храна и свалиха дългогодишния владетел Хосни Мубарак от властта.

Досега правителството на президента Абдел-Фатах Ел-Сиси успя да запази инфлацията под контрол. Египет се опитва да се предпази от по-високи разходи за петрол, като купува повече договори за хеджиране на пазара, а чуждестранните инвеститори все още купуват местни облигации. Но брутният вътрешен продукт ще се възстанови само с 2,9% тази година, показва проучване на анализаторите на Bloomberg.

По-високите цени на храните и горивата вече предизвикаха социални вълнения в Пакистан, като миналата година опозиционните партии проведоха национални митинги, за да призоват премиера Имран Хан да подаде оставка. Правителството му отговори с увеличаване на заплатите за държавните служители с 25% миналия месец.

Доминиканската република може да е най-голямата икономика в Карибите, но нейният БВП е едва по-голям от този на Ню Хемпшир и нарастващите цени на горивата затрудняват страната, преди ключовата туристическа индустрия да има шанс да се възстанови от пандемията.

Страната от 11 милиона души е силно зависима от вноса. Освен бензин и дизел за превозни средства, тя трябва да доставя природен газ, въглища и мазут за по-голямата част от производството си на енергия.

Страната отговори на предишния подем на цените на суровините със субсидии за храна. Този път това може да е трудно предвид намалелите финанси. Доларовите облигации на страната са загубили 9% от доходността си тази година, което я прави един от най-слабо развиващите пазари.