Предстоящият икономически бум в САЩ може да се окаже мираж

Съдбата на американската икономика е в ръцете на потребителите, които генерират 69-процентен дял от БВП

18:47 | 10 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg
Снимка: Spencer Platt/Bloomberg

Едно от основните правила на инвестирането е трейдърите да не се влияят от лудостта на тълпата. Към момента обаче пазарите сигнализират, че много инвеститори игнорират това правило, пише Гари Шилинг за Bloomberg.

Цените на акциите предполагат, че мнозина вярват, че всеки ще бъде ваксиниран срещу коронавируса до средата на годината или поне, че стаден имунитет ще бъде постигнат до този момент.

Въпреки скорошното оттегляне от технологичните компании, чиито приходи са зависими от ултраниските лихвени проценти, акциите поскъпват в отговор на очакванията за силна икономика, особено тези на дружествата, чувствителни към промяната.

Очакванията за растеж от между 6 и 8% на американската икономика през тази година са всеобщи, но въпросът е от какво са насърчени те. Разходите за машинни съоръжения остават приглушени на фона на несигурността и незапълнения капацитет на бизнеса. Реалните капиталови разходи се повишават с годишен темп от само 1,6% от 2007 г. насам. Строителният сектор се представя силно, но жилищното стоителство представлява само 3,7% от брутния вътрешен продукт. Освен това нарастващите лихвени проценти ограничават заявленията за ипотечни кредити, които се понижават с 19,4% през февруари според Асоциацията на ипотечните банкери.

Икономистите увеличават

Икономистите увеличават очакванията си за растежа през тази година. Графика: Bloomberg 

Външните условия продължават да оказват тежест на икономиката. Търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай постигна малко, като страната не успява да изпълни обещанията си да внася повече стоки от САЩ. Настоящият президент Джо Байдън води по-умерена политика, що се отнася до търговията.

Също така допълнителни ограничения на вноса от Китай само биха ускорили преместването на производство към страни, в които то може да се случва по-евтино. Виетнам е пример за това, като износът на страната се увеличава с близо 60% през последните три години. Така че дори да има драстични ограничения на вноса от Китай, стоките, които влизат в САЩ от Азия като цяло, ще продължават да имат отрицателен ефект върху американската икономика, засягайки и работните места в страната в сектора на производството.

Оказва се, че съдбата на икономиката е в ръцете на потребителите, които генерират 69-процентен дял от БВП. Те обаче може да не продължат да харчат, въпреки стимулите на правителството, като вместо това решат да увеличат спестяванията си за по-тежки дни.

Според клона на Федералния резерв в Ню Йорк потребителите са спестили 71% от предоставените от правителството средства преди една година, като са похарчили 18% за жизненонеобходими стоки и само 8% за несъществени покупки и 3% за дарения. Съкращенията заради пандемията бяха шок за много домакинства, които се оказаха неподготвени. Изследване на Фед установява, че 16% от милениалите и 12% от американците като цяло не са били способни да се справят с 400 долара, които им бяха предоставени извънредно.

Това беше повторено със стимулите в края на годината. Пакетът от 900 милиарда долара включваше 600 долара за тези, чиито приходи са под 75 хиляди долара. Въпреки че жителите с ниски и средни доходи обикновено спестяват малко, те правят това отново. Около 82% от увеличението на доходите след облагането с данъци са били спестени, довеждайки до ръст на нивото на спестявания от 13,4% през декември до 20,5% през януари.

Американците спестяват

Американците спестяват парите от правителствените стимули вместо да ги инвестират. Графика: Bloomberg 

Американците използват спестяванията си, за да ги насочат към активи и намаляване на дълга - дългосрочна тенденция, която вече се случваше. През 60-те и 70-те години на миналия век средното ниво на дълга беше 60% след облагането с данъци. Този дълг включваше ипотеки, кредити за автомобили, кредитни карти и студентски заеми. От началото на 80-те години обаче свободните разходи и големите заеми на потребителите повишиха нивото до 134% през 2007 г. Нивото започна да се понижава отново след финансовата криза. Въпреки това отчетените 92% през третото тримесечие на миналата година остават далеч от нормата от 60%.

Американците намаляват

Американците намаляват нивата на дълга си през последните години. Графика: Bloomberg 

Тенденциите показват, че повечето от предстоящите стимули също ще бъдат спестени и използвани за намаляване на дълга и вложения в активи. Всякакви странични разходи без съмнение ще бъдат концентрирани върху услуги като хранене навън и пътувания, след като потребителите имат възможността да напускат домовете си. Хората може би ще се хранят по-често навън, но не е задължително това да се случва всяка вечер.

Опасенията от инфлация са неоправдани, стига протекционизмът да не попречи глобалното предлагане на повечето продукти да надхвърли световното търсене. Бавният икономически растеж също разширява дисбаланса между търсенето и предлагането.

Паричните и фискални стимули обаче породиха значителен ръст в цените на активите. В резултат на това капитализациите на някои компании като GameStop се изстреляха в стратосферата, заедно с тези на производителите на електромобили, подхранвани от очакванията, че няма място за икономически разочарования до края на тази година. Дори леки промени на политиката от страна на Фед обаче могат да доведат до сериозна преоценка.