Как ще се промени животът за нежелаещите да се ваксинират срещу Covid-19?

Изискванията за поставяне на ваксина и кой може да има достъп до подобна информация предизвикват все повече дискусии

21:48 | 4 март 2021
Обновен: 21:51 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Въпросът по отношение на ваксините срещу Covid-19 не е само за това кой ще може да пътува свободно или да си позволи посещение на кино. Бизнесът обмисля все по-сериозно дали да не изисква от служителите си да се ваксинират, за да продължат работа, пише Bloomberg. В Ню Йорк сервитьор вече беше уволнен от ресторанта, в който работи, тъй като е отказал незабавно да бъде имунизиран.

В Израел бизнесът беше подкрепен от система, внедрена от правителството, която позволява достъп до фитнесите, кината и ресторантите за ваксинирани жители или такива, които наскоро са преболедували Covid-19. Други страни обмислят подобни мерки, които ще създадат двупластова социална структура, забранявайки на неваксинираните да се присъединяват към ежедневни активности в опит да върнат живота към нормалността и да насърчат хората да се имунизират.

Американският президент Джо Байдън нареди през януари на членове от неговия кабинет да направят оценка на възможността за създаването на система за издаване на електронен сертификат на ваксинираните.

Във Великобритания правителството на премиера Борис Джонсън преразглежда употребата на вътрешен пропуск за ваксинирани, въпреки че не се очаква консенсус да бъде постигнат до юни.

Дискусиите не са така напреднали на места като Австралия и Хонконг, където вирусът е сравнително под контрол и активности като храненето навън вече са възможни макар и със задължителен QR код. За Китай и голяма част от Азия основният фокус е върху това дали паспортите за ваксинирани могат да позволят стартиране на международните пътувания.

Доказателството за ваксинация е трансгранично изискване под някаква форма от години. Необичайното в случая е идеята за ограничаване на ежедневните активности у дома или на работа в зависимост от ваксинационния статус.

Все още компаниите се опитват да установят как да върнат служителите обратно в офисите бързо и сигурно.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че няма да изисква служителите на банката да се ваксинират. “Трудно е да го направим задължително. Има закони за това”, посочва той.

Израел работи по създаването на закони, които да определят какво могат да изискват компаниите.

Според някои работодателите не винаги трябва да имат правото да питат служителите си относно ваксинационния им статус. Амир Фухс, старши изследовател в Израелския демократичен институт (Israel Democracy Institute), посочва, че е разбираемо за някои професии, но не би трябвало да има по-широко позволение за компаниите, тъй като това е въпрос на медицинска неприкосновеност.

Нещата изглеждат по-ясни в индустрията на пътуванията. Базираната във Великобритания Saga Cruises изисква от всичките си потребители да бъдат ваксинирани 14 дни преди пътуване. В Австралия главният изпълнителен директор на Qantas Airways Алан Джойс заяви, че ваксинирането ще бъде изискване за международните пътуващи и е вероятно да стане необходимо преди отпътуване в глобален мащаб.

Във Великобритания скорошно проучване предполага, че макар британците като цяло силно да подкрепят ваксинационните паспорти, те не са така убедени по отношение на изискването им при посещение на заведение.

Британци отговарят

Британци отговарят на въпроса дали ваксинационен паспорт трябва да бъде изискван при посещението на определени места. Графика: YouGovs

Експертите се тревожат, че все още не е ясно колко дълго време след ваксините хората ще имат имунитет. “Зеленият пропуск” на израелското правителство е валиден за около шест месеца, след като бъде поставена втората доза.