Как ще се справи със завещанието на Тръмп новият търговски представител на САЩ?

Хармонизиране на търговската война с Китай ще бъде само една от нелеките задачи на Катрин Тай

19:30 | 23 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Седмици преди Белият дом да обяви, че ще запази американските мита за над 350 милиарда щатски долара върху китайски стоки, Катрин Тай засегна лошата новина пред група американски бизнес лидери, разказва Bloomberg.

Тай, номинирана от президента Джо Байдън за нов американски търговски представител, заяви на бизнес ръководителите на частната среща, организирана от Business Roundtable миналия месец, че лобирането за премахване на митата няма да сработи, споделиха запознати лица. Вместо това компаниите, които искат да запазят така наречената първа фаза от търговската сделка - постигната от администрацията на Тръмп и Пекин - трябва да бъдат подготвени да живеят с новата стара реалност, каза Тай.

Нейната откровена оценка предлага поглед върху методическия подход, който тя ще предприеме като най-високопоставеното търговско длъжностно лице на Америка, както и твърдата дипломатическа линия, която се очаква тя да започне в преговорите между САЩ и Китай. Байдън разчита на нископрофилната личност на Тай - тя не е толкова известна като някои от другите му икономически съветници - и нейния прагматичен стил, за да намали вероятността от повтаряне на хаоса, който определяше търговския дневен ред на администрацията на Тръмп.

Байдън планира да предприеме по-внимателен подход към търговията, но администрацията му към този момент е предоставила оскъдни подробности около конкретните политики, които неговият кабинет ще следва. Изслушването на Тай за потвърждаване на номинацията й в четвъртък пред финансовата комисия на Сената ще бъде една от първите възможности за широката общественост да разбере повече за плановете на администрацията, както и личните възгледи на Тай по дългия списък от предизвикателства, пред които САЩ са изправени

Като търговски представител на САЩ Тай ще бъде в центъра на управлението на американско-китайските отношения - и техните огромни икономически последици. Тя ще помогне да се напише следващата глава в трънливите връзки между най-големите световни икономики, които вероятно ще станат още по-оспорвани през следващите години.

Тай, който спечели множество големи дела срещу Китай като търговски адвокат по време на администрацията на Обама, ще бъде непоклатима в преговорите с Пекин, посочват нейни бивши колеги.

„Тя знае къде са погребани телата“, коментират Ерик Алтбах, лобист, който преди това е работил с Тай, позовавайки се на предишни търговски преговори. 

„Китайците с право очакват тя да бъде наистина корава.“

В допълнение към Китай някои от другите належащи въпроси, с които Тай ще се сблъска като ръководител на търговските отношения на САЩ, включват изключително болезнени точки на неразбирателства с Европейския съюз и обществения натиск за налагане на мексиканските изисквания за работната ръка в новото Северноамериканско споразумение за свободна търговия.

Но Тай не е в близки отношения с Байдън за разлика от някои други представители на кабинета. Това повдига въпроси за това колко голяма тежест ще има нейната дума върху формирането на икономическите политики в широк план и дали тя ще бъде чута от президента. Като цяло номинацията е голямо кариерно израстване за Тай, бидейки преди това старши служител в Конгреса.

46-годишната Тай е родена в Кънектикът и е завършила Harvard Law School, където е била студентка на Елизабет Уорън, преди демократът от Масачузетс да влезе в политиката. Уорън е един от сенаторите, които ще разпитат Тай по време на изслушването в четвъртък.

Ако кандидатурата й бъде одобрена, Тай ще бъде първата американка от азиатски произход, ръководител на търговската политика на САЩ. Тя отказа да даде коментар преди потвърждението на номинацията й.

Тай, чиито родители са родени в Китай и също са живели в Тайван, владее отлично мандарин и е прекарала по-голямата част от кариерата си във Вашингтон, окръг Колумбия, като последната й позиция е на главен съветник в комисия в долната камара на Конгреса. Тя придоби политическа популярност, след като успя да убеди администрацията на Тръмп и републиканците в Конгреса да се съгласят с основните изисквания на демократите в Споразумението САЩ-Мексико-Канада за свободна търговия (USMCA), една от най-големите двустранни търговски сделки, които Конгресът някога е приемал.

„Нейната способност да постига резултати беше сред основните причини сделката да бъде приета с толкова голяма двупартийна подкрепа“, посочи сенаторът Рон Уайдън, демократическият председател на финансовия комитет на Сената.

Наследството на Тръмп

Нейният предшественик, Робърт Лайтхайзър, наруши начина, по който по-голямата част от политическия елит във Вашингтон гледаше върху външната търговия в продължение на десетилетия. Стилът на Тай обаче е много по-малко разрушителен, отколкото този на нейния предшественик, като Байдън многократно е заявявал, че иска първо да се съсредоточи върху вътрешните икономически проблеми.

Има някои аспекти от търговското наследство на бившия президент Доналд Тръмп, които Байдън и Тай  биха искали да запазят.

Подобно на Тръмп екипът на Байдън акцентира върху политиките „Купувайте американското“ в подкрепа на местното производство. Байдън също така възнамерява да проучи начини за прекратяване на зависимостта на САЩ от други държави за критични стоки, теза, която Тай също подкрепя.

„Трябва да мислим напред“, каза Тай в рамките на събитие, организирано от Center for American Progress миналата година, позовавайки се на уроците, които могат да бъдат извлечени от Covid-19

Тай събра екип от ключови съюзници, които се очаква да се застъпят за строгите трудови и екологични разпоредби в предстоящите търговски сделки. Нора Тод, бивш старши служител на сенатора от Охайо Шерод Браун, ще служи като неин началник на кабинета, а Грета Пейш, търговски съветник на сенатора от Орегон Рон Уайдън, е нейният избор за генерален съветник.

"Здрава като нокти"

Отнема много време, за да се предизвика реакция от страна на Тай, но когато тя отговори, тя винаги е ефективна, споделят запознати лица.

„Тя е много необичайна комбинация от човек, който е здрав като нокти, но също така е и изключително дипломатична“, коментира Тим Рейф, бивш главен съветник в Службата на американския търговски представител (USTR), а сега съдия в Съда за международна търговия.

Тази нейна отличителна черта ще бъде особено ценна в преговорите с чуждестранните й колеги или когато трябва да затвърди вътрешната си позиция в Белия дом, съревновавайки се други агенции, които често правят оценка на външнотърговската политика.

В разгара на преговорите между САЩ,  Мексико и Канада Тай приключи предсрочно срещата й с главния преговарящ на Мексико, след като той отказал да отговори на въпросите й, според запознати лица, докато при друг повод тя контрирала високопоставен служител на президентската администрация по време на оспорван брифинг през 2018 г., след като Тръмп заплаши да наложи мита върху произведените в ЕС автомобили. Тай директно заявила на служителя, че администрацията му ходи по тънък лед, рискувайки да наруши закона чрез подобна заплаха.

В крайна сметка Тръмп никога не продължи напред с автомобилните мита.

„Всеки, който има усещането, че тя лесно ще бъде подкопавана или надмогвана, го очаква голяма изненада“, посочва Насим Фъсел, бивш помощник при републиканско контролирарания Сенат, който е работил с Тай в Капитолия.