Защо писмото на Бъфет до акционерите на Berkshire е важно за всички инвеститори?

Всяко послание на известния инвеститор има ясна цел - да привлече акционери и колеги, които оценяват неговата уникална философия

20:31 | 12 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Искате да научите повече за изкуството? Посетете музеи. Класическа музика? Абонирайте се за Philharmonic. Бизнес? Прочетете писмата към акционерите на най-добрите главни изпълнителни директори, пише MarketWatch.

Големият майстор в този жанр е Уорън Бъфет, чието писмо до акционерите на Berkshire Hathaway трябва да бъде публикувано скоро.

Междувременно десетки други писма на ръководители на компании обещават ценна информация за представителите на бизнеса през това тримесечие. Примерите включват, освен Бъфет и главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, имена като Прем Уатса - ръководител на Fairfax Financial - наричан “Бъфет на Канада”, както и Том Гейнър, който е начело на Markel, и е спряган за “следващия Уорън Бъфет”.

За разлика от почти всичко останало, което публичните компании оповестяват, писмата до акционерите се публикуват по желание и не са регулирани. Всички останали материали от периодичните отчети на компаниите са законово изисквани и са структурирани чрез счетоводни принципи и спрямо определени разпоредби. Подобна гъвкавост позволява на мениджърите да персонализират своите съобщения и да осветлят ценностите на компанията.

В проучване за най-добрите писма на акционери почти всички анкетирани посочват като лидер Бъфет, който продължава да бъде златен стандарт. Неговото ключово убеждение е да се отнася към своите читатели, предимно акционери, като партньори, на които дължи ясна искрена оценка за тяхната инвестиция.

Това, което най-много отличава годишното послание на Бъфет, са яснотата, остроумието и рационалността. Всяко послание на Бъфет има ясна цел - да привлече акционери и колеги - включително продавачи на бизнеси, които оценяват неговата уникална философия.

Най-добрите писма са добре написани, честни и имат последователен фокус. Те са фокусирани върху предизвикателства, а не върху триумфи. Очакванията са посланията в тях да отразяват дългосрочното мислене на компанията, признаваща, че ще има трудни периоди в контекста на постигането на по-голяма възвръщаемост за по-дълъг период. 

През последните години писмата към акционерите се радват на все по-голямо внимание. През 2013 г. The New York Times отбеляза, че най-добрите писма „се консумират с нетърпение не само от акционери, но и от заинтересовани наблюдатели“.

„Когато получите съобщение от нас, то ще дойде от човека, на когото плащате, за да управлява бизнеса. Вашият председател е твърдо убеден, че собствениците имат право да чуят директно от изпълнителния директор какво се случва и как той оценява бизнеса в момента и в перспектива. Вие бихте поискали това от частна компания; не трябва да очаквате по-малко от публична компания", пише Бъфет в писмо от 1979 г.