Tesla влиза в S&P 500 от понеделник – за какво да следим

Производителят на електрически автомобили ще бъде най-голямата компания по пазарна капитализация, която някога се е присъединила към S&P

15:19 | 18 декември 2020
Обновен: 15:19 | 18 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Tesla официално ще се присъедини към S&P 500 в понеделник, което вероятно ще доведе до бурна следобедна борсова търговия в петък.

Производителят на електрически автомобили ще бъде най-голямата компания по пазарна капитализация, която някога се е присъединила към S&P, най-често проследявания индекс на акциите. Включването на Tesla ще подтикне десетките индексни фондове, които проследяват S&P, да се стремят да закупят десетки милиарди долари акции на цената на затваряне в петък в опит да проследят индекса възможно най-близо. Поради размера на компанията и волатилноста на нейните акции, добавянето на Tesla може да се разтърси на пазар допълнително по непредсказуеми начини, твърдят трейдъри, цитирани от The Wall Street Journal.

Говорител на S&P Dow Jones Indices, който контролира S&P 500, заяви, че компанията се е консултирала с участниците на пазара и е съобщила за добавянето си „далеч преди типичните промени в индекса“.

Ето пет неща, които трябва да следим:

1. Quadruple Witching

Добавянето на Tesla към S&P 500 съвпада с т.нар. Quadruple Witching, което се случва четири пъти годишно и се отнася до деня, в който опциите и фючърсите както на индексите, така и на акциите изтичат едновременно. Тези големи обеми ще повишат ликвидността и вероятно ще помогнат за по-плавно добавяне на Tesla към S&P, твърдят трейдърите.

Tesla ще бъде шестата по големина компания в индекса на стойност 622 милиарда долара, след като книжата й поскъпват с почти 700% през тази година. RBC Capital Markets изчислява, че около 3% от приблизително 4,7 трилиона долара активи, които пасивно проследяват S&P, ще се търгуват в петък. Това е тройно повече от цифрата при последното ребалансиране на S&P през септември.

Инвеститорите смятат, че засилената активност може да предизвика големи движения на пазара, тъй като акциите на компаниите в индекса ще трябва да се купуват и продават, за да отговорят на теглото на Tesla от около 1% в индекса. RBC изчислява, че акциите на компании като Xerox Holdings Corp., Berkshire Hathaway Inc. и Intel Corp. могат да се сблъскат с натиск при продажбите, отразявайки съображения като претеглянето на индекса и други фактори.

Поскъпване на акциите на Tesla също ще повлияе на S&P Completion Index, който проследява всички американски акции, с изключение на тези в S&P 500. Други индекси като S&P 400 и S&P 600, които проследяват компании със средна и малка капитализация, и Nasdaq-100 също ще се пренастроят.

2. Проследяване на грешките

Индексните фондове, проследяващи S&P 500, имат малък прозорец в петък, за да купят много акции на Tesla. Ако в крайна сметка имат твърде много или твърде малко или не могат да получат цената на затваряне, разликата ще се регистрира като така наречената грешка при проследяване, отразяваща ценовата разлика между покупките на даден фонд и тези на индекса, който той проследява. Мениджърите на фондове не ги харесват, тъй като им е по-трудно да постигнат съответствие с бенчмарка.

Индексните фондове планират да направят най-много, ако не и всички, свои покупки на книжа на Tesla в края на сесията в петък, заявиха някои инвеститори. Но очакванията за голямо търсене може да затруднят това, добавиха трейдърите. През последните седмици някои инвеститори се усъмниха дали достатъчно продавачи ще дойдат на масата, като се има предвид базата на феновете на Tesla и огромното количество покупки от пасивни инвеститори.

Всичко това може да предизвика големи колебания в акциите на Tesla. Борсовият оператор Nasdaq, където акциите на Tesla са листнати, и регулаторите обсъдиха увеличаване на ценовите ограничения на акциите, за да могат да се движат повече от максималните 10%, разрешени в момента преди пауза в търговията, каза източник, но засега лимитите не са променени.

3. Последните 30 минути от търговията

Добавянето на Tesla повишава важността на заключителния търг, който определя цените в края на деня за хиляди акции. Nasdaq ще приема така наречените пазарни поръчки цял ден. В 15:50 ч. източно време борсовият оператор ще започне да разпространява информация за пазарните дисбаланси. В този момент трейдърите ще се намесят, като вероятно ще отведат книжата до нови висоти.

„Няколко минути преди затварянето, когато излезе информацията за дисбалансите, един тон алгоритми ще започнат да оценяват въз основа на дисбалансите или да позиционира своите сделки“, каза Шишир Гупта, глобален индексен стратег в RBC Capital Markets.

4. Пазар на деривати

Трейдърите също наблюдават влизането на Tesla в широкия показател ще се отрази върху пазара на деривати. Акциите на Tesla са почти три пъти по-волатилни от S&P тази година - средно с 4,1% дневни движения спрямо 1,4% на индекса. Волатилността е ключов принос за ценообразуването на опциите, което означава, че добавянето на Tesla може да повлияе на цените на договорите за опции, обвързани със S&P 500, заедно с други деривати, твърдят трейдъри и анализатори.

5. По-малки акции

Добавянето на Tesla също може да повлияе на акциите на компании с по-малка капитализация, които ще бъдат продадени, за да се освободи място за автомобилния производител, казват трейдърите. Разпродажба може да доведе до криза на ликвидността, което може да предизвика рязко понижаване на цените на някои акции.