Царството на големите технологични компании на борсите може най-накрая да приключи

Според анализатор банките, търговците на дребно и енергийните акции изглеждат привлекателни за следващата година

20:55 | 2 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Кой казва, че инвестирането е трудно? Всичко, което трябваше да направите през последните няколко години, за да се насладите на солидни печалби на фондовия пазар, беше да закупите акции на фонд проследяващ S&P 500 или Nasdaq 100. Това осигурява експозиция към Facebook (FB), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX) и собственика на Google Alphabet (GOOGL), както и Microsoft (MSFT), пише CNN Business.

Акциите на компаниите от Big Tech процъфтяват благодарение на силните ръстове в приходите, пазарния дял и печалбите им през последните няколко години - което породи антитръстови опасения и създаде интензивен регулаторен контрол.

Но това господство може да се промени

След години на растеж някои стратези и мениджъри на фондове смятат, че може да е време някои сектори като банки, здравеопазване, енергетика, търговия на дребно и други, които изостават, да се проявят като нови пазарни лидери.

"Излизаме от многогодишен период на необичайно по-добро представяне на технологичните компании с голяма капитализация", каза Ерик Куби, главен инвестиционен директор на North Star Investment Management. По думите му ще се осъществи голяма ротация, тъй като „когато оценките са толкова високи, трябва да има обръщане".

Поглед отвъд технологичните акции

Банките, търговците на дребно и енергийните акции изглеждат привлекателни, каза Дейвид Хардън, президент на Summit Global Investments. Той смята, че тези три сектора ще се възползват от стабилизирането на икономиката през 2021 г. - особено ако са налични различни ваксини срещу Covid-19.

„Време е да търсим високо качество и ниска волатилност при по-големите компании", каза Хардън пред CNN Business. Някои от най-добрите предложения на Хардъм за 2021 г. включват JPMorgan Chase (JPM), Walmart (WMT) и Exxon Mobil (XOM).

И все пак някои експерти смятат, че индустриите, ориентирани към растеж, като технологичните и биотехнологичните компании могат да се справят добре в обозримо бъдеще. Няма конкретна причина, поради която технологиите трябва да отчетат спад в стойността на акциите си и другите сектори да се справят добре.

"Възстановяването ще бъде по-широко, след като ралито на пазара беше толкова технологично ориентирано“, каза Дек Муларки, управляващ директор на инвестиционната стратегия в SLC Management.

Ето защо може би е по-логично инвеститорите да търсят компании, които се търгуват на разумни цени, но също така имат потенциал да генерират солидни ръстове на печалбите и приходите.