Покупките на дялове в ETF-и от страна на Фед промениха пазарите завинаги

Инвеститорите вече знаят на какво са способни Фед и финансовото министерство на кредитните пазари

07:45 | 24 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През миналата седмица министърът на финансите Стивън Манучин и управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл влязоха в спор относно спирането на безпрецедентната намеса на централната банка в американските кредитни пазари. Но този епизод най-вероятно ще промени трайно начина на мислене на инвеститорите по време на кризисни периоди.

По-конкретно, бързите покупки на Федералния резерв на дялове от борсово търгувани фондове, инвестиращи в корпоративни облигации създават ясен прецедент за типа отговор на политиката, която трейсърите могат да очакват през следващия период на икономическо бедствие - или както е написано в член 13 (3) от Закона за Федералния резерв „Необичайни и неотложни обстоятелства.“ За разлика от Програмата за кредитиране на малките и средни предприятия от централната банка и Общинския ликвиден механизъм, които не привлякоха много участници, Механизмът за корпоративни кредити на вторичния пазар се разрасна бързо и осигури още по-силна подкрепа за финансовите активи, отколкото трейдърите очакваха, предава Bloomberg.

Припомняме, че на 23 март Фед разкри кредитния механизъм, като обясни, че може да купува висококачествени корпоративни облигации и борсово търгувани фондове, проследяващи този пазар. След това на 9 април институцията измени параметрите, за да позволи закупуването на джънк облигации с двойна категория В, стига компанията да е била с добър кредитен рейтинг  към 22 март.

До 12 май са били извършени 35 отделни сделки с ETF-и на обща стойност 305 милиона щатски долара, съобщиха от Конгреса. Фед премина и към закупуването на индивидуални облигации, очевидно чрез заобикаляне на закона и създаване на изцяло нов клас допустими активи, наречени „Индексни облигации на широкия пазар“.

Показателно е, че Фед се обърна първо към ETF-ите чрез покупките си на вторичния пазар. Централната банка се стреми да облекчи финансовите условия възможно най-бързо, а ETF-ите с корпоративни облигации, които търгуват прозрачно в реално време и представляват широкия пазар, са лесен начин за това. Всъщност към момента, в който съоръжението стигна до закупуване на индивидуални облигации на 16 юни, доходността на индекса на корпоративните облигации на Bloomberg Barclays в САЩ вече беше на рекордно ниско ниво от 2,18%.

Покупките на ETF-и бяха толкова успешни и толкова относително безпроблемни, че подобна стратегия не само ще послужи като план за следващата криза на корпоративните кредити, но също така поражда очевидната перспектива Фед да отиде още по-далеч по време на срив на пазара и да закупи друг финансов актив, който се търгува на борсите: американски акции.

Пауъл не затръшна точно вратата на тази опция, когато Виктория Гуида от Политико я повдигна по време на пресконференцията на 29 юли. Тя попита: „Какъв е обхватът на вашите правомощия съгласно 13 (3)? Какъв тип активи можете да купувате? Бихте ли могли да закупите акции, например? "

Тогава той отговори: „Не сме свършили никаква работа по този въпрос и не сме мислили за закупуване на акции. Но ние сме обвързани от разпоредбите на член 13 (3), който изисква да правим програми или съоръжения с широка приложимост, което означава, че те не могат да бъдат фокусирани само върху едно нещо. Трябва да е широка група от образувания. В 13 (3) има много за платежоспособността на кредитополучателите. Не забравяйте, че той беше пренаписан или изменен след финансовата криза и беше написан по начин, който имаше за цел да предизвика предизвикателството да се спасят големите финансови институции. Вътре има много неща, за да сме сигурни, че компаниите ще бъдат платежоспособни. Така че ние трябва да отговорим на тези изисквания. Не сме си направили списък за покупки“.

В действителност, механизмът за кредитиране на вторичния пазар никога преди не е функционирал по този начин. Трудно е да се види как закупуването на ETF или дори индивидуални облигации на свободния пазар замества кредитирането. То служи най-вече за подсилване на цените на дълга, за да насърчи частните заемодатели да участват на публичните пазари. По ирония на съдбата програмата на Федералния резерв, която действително би се включила за предоставяне на директен кредит на корпорациите, механизмът за корпоративно кредитиране на първичния пазар, никога не е била използвана.

Манучин отбеляза в петък, че служителите на Фед "винаги обичат да държат нещата отворени". Той добави, че докато някои други съоръжения ще бъдат удължени за 90 дни, „не е нужно да се купуват повече корпоративни облигации“.

Пауъл заяви в писмо, публикувано късно в петък, че Фед ще се съобрази с разпореждането на Министерството на финансите, което означава, че корпоративните кредитни механизми на централната банка ще бъдат спрени след навечерието на Нова година, по-рано, отколкото се очакваше.

Това не трябва да притеснява твърде много инвеститорите. Вместо това те вероятно ще се утешат, като знаят на какво са способни централната банка и финансовото министерство на кредитните пазари по време на следващата непредвидена криза.