Каплан от Фед: Очакваме през пролетта икономиката да се подобри

Робърт Каплан, председател на Фед Далас

12:23 | 11 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В известен смисъл моята задача е по-лесна, а тя е да говоря за състоянието на икономиката, какво би ѝ помогнало и какво би я спънало.

И да оставя тези, които определят фискалната политика да взимат решенията. И е ясно, че тази пандемия е много необичайна.

Обикновено при сериозен спад на икономиката, ако приходите на домакинствата спаднат, това ще се отрази и на техните разходи.

Но този път не стана така.

Потребителските разходи останаха относително стабилни основно поради фискалните стимули.

Но днес не можем да кажем колко спестявания са останали на хората, които са изгубили работата си.

И ако не възобновим тези стимули смятаме, че скоро ще има спад в приходите на домакинствата и разходите на потребителите.

Мисля, че политиците и от двете партии са абсолютно наясно с този факт и не бих се изненадал в близко бъдеще фискалните стимули да бъдат продължени. Причината е, че при втората вълна, милиони американци ще оцелеят единствено заради паричните помощи.

 А ако те не достигнат до хората, това ще отслаби цялата икономика, заради спада в потребителските разходи.

 

Очаквам следващите 2 тримесечия ще бъдат много трудни и изпълнените с предизвикателства. И това вече започва да се проявява.

Най-добрият начин, по който измерваме мащаба на втората вълна е чрез мобилността и всекидневните дейности.

Ел Пасо в Тексас е пример, където те се понижиха значително, защото здравната система беше претоварена и в града бяха наложени ограничения за излизане.

Виждаме, че хората се справят с пандемията и са по-склонни да възобновят ежедневните си дейности.

Опасността идва от това, че ако броят на заразените стане толкова голям, че претовари здравната система в много градове, властите може и да нямат избор, освен да наложат ограничения, за да претоварят здравната система и достъпа на хората до нея. И това е един от големите негативни рискове.

Пак казвам, че се надяваме с настъпването на пролетта, когато и разпространението на ваксината стане по-лесно, икономиката ще се подобри. Очакванията ни за растежа на БВП през следващата година са за ръст около 3,5%. Но голяма част от този растеж ще дойде през 2-рата ѝ част.

Ние сме предпазливи и се тревожим от рисковете в краткосрочен план, но оптимистични за малко по-далечното бъдеще.