Вотът на САЩ: два сценария, които плашат инвеститорите по света

Оспорване на резултата във Върховния съд и републикански сенат при Байдън ще намалят стремглаво вероятността от отпускането на пакет от стимули

12:16 | 4 ноември 2020
Обновен: 12:24 | 4 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В очакването на резултата от изборите в САЩ, два потенциални сценария започват да създават главоболие за инвеститорите: оспорвани избори или президент Джо Байдън с републикански сенат.

Сега и двата сценария изглеждат по-вероятни отколкото преди 24 часа, пише Bloomberg.

Президентът Доналд Тръмп некоректно се определи като победител и заяви, че ще поиска от Върховния съд да се намеси, тъй като резултатите се очаква да бъдат близки в колебливи щати. Американските фючърси върху акции се лутат между зелена и червена територия, държавните ценни книжа скочиха и волатилността при активите се повиши поради подновяването на страховете от продължителни неясноти след приключването на изборния ден.

„Ключовата точка за пречупване на пазарите ще бъде дали правителството, било то под ръководството на Байдън или Тръмп, ще бъде разделено“, коментира Питър Маккалъм, стратег към Mizuho International в Лондон. Според него към този момент това е най-вероятният резултат, затова и цените на акциите спадат и бичата крива на държавните облигации се изравнява.

Сенатът, чието ръководство според мнозина щеше да премине към демократите, сега по всяка вероятност ще остане при републиканците, а Камарата на представителите - в ръцете на демократите.

Пазарите подскачат

Пазарите се движат в зелена и червена територия паралелно с резултатите от американските избори. Графика: Bloomberg

Основната тревога около разделеното правителство е свързана с надеждите на пазарите за голям пакет от фискални стимули, който ще бъде по-малко вероятен, ако двете страни бъдат принудени да работят заедно.

„Тъй като републиканците все още управляват Сената, ще бъде изненада ако видим законопроект за стимули, който да надхвърля 500 милиарда долара. Това е много по-малко от 2 трилиона долара, които очаквахме, ако демократите бяха спечелили горната камара“, коментира Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics в Ню Йорк.

„Байдън с републикански сенат вероятно ще доведе до фискално свиване, което не е изключително полезно за икономическия растеж“, заяви Себастиен Гали, макро стратег в Nordea Investment Funds, който управлява активи на стойност 255 милиарда долара. По неговите думи оспорваните избори ще създадат най-различни сценарии, които ще се коригират непрекъснато в продължение на седмици. 

Още по-голямото притеснение за фонд мениджърите е потенциална липса на бърза развръзка от изборите - ситуация, която също не изглежда невероятна в настоящия сценарий. Наскоро инвеститорите залагаха на нестабилност, която очакваха да намалее скоро след изборите.

„Резултатите са достатъчно близки, за да бъдат оспорвани“, коментира Елза Линьос, глобален ръководител на валутната стратегия в RBC Capital Markets.

Елза Линьос е на мнение, че страхът от оспорван резултат все още не се е материализирал в риск, но за съжаление вероятността това да стане през следващия ден е все по-голяма.

Без „синя вълна“ за демократите, волатилността на пазарите вероятно ще остане повишена.

„Шансовете изборите да бъдат сведени до вота на само един щат се увеличват, което означава, че шансът за оспорване в съда също нараства“, прогнозира стратегът Чарли Макелигот от Nomura Securities International.

Маккалъм съветва инвеститорите да се запасят с търпение за удължаване на предизборната драма.

„Предпочитаме да се насочим към дългосрочни активи и в избледняването на бичата крива на държавните облигации“, сподели Маккалъм.

И все пак биковете на пазара могат да акумулират не малко амуниции по този сценарий, коментира Келвин Тей, главен инвестиционен директор на Азиатско-Тихоокеанския регион към UBS Group. Според него блокирането на законодателството във Вашингтон ще предотврати значителни промени в данъчния кодекс и ще подпомогне растежа на корпоративните печалби.

„Бих останал позитивен по отношение на акциите поради лихвените проценти на тези нива, отрицателните реални доходности и защото икономиката се възстановява“, споделя Келвин Тей, като добави, че според него акциите са правилният клас активи, в който инвеститорите трябва да се насочат.