Шанхай може да е най-големият пазар за IPO-та през тази година

Но задържането на титлата ще бъде трудно

17:18 | 2 ноември 2020
Обновен: 17:18 | 2 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Шанхай е на път да открадне световната корона за първични публични предлагания през тази година, подкрепяйки намерението на Пекин да намали зависимостта си от чуждестранните финансови пазари и давайки на Китай предимство в набирането на средства пред регионалния конкурент Хонконг, предава CNN Business.

Фондовите борси в Голям Китай - включително Хонконг, Шанхай и Шенжен - са събрали общо 123 милиарда долара чрез стотици нови корпоративни листвания досега тази година, показват  данни, събрани от изследователската компания Dealogic.

Тази сума се дължи до голяма степен на Ant Group, която набира 34 милиарда долара след листването си в Хонконг и Шанхай, осъществявайки най-голямото IPO в историята. Но други IPO-та, включително SMIC и JD.com, също поставиха тройката борси в Голям Китай на крачка от изпреварване на Нюйоркската фондова борса и Nasdaq за втора поредна година.

Комбинираната мощ на Хонконг и континентален Китай отдавна е превърнала региона в популярна дестинация за IPO-та, макар че това до голяма степен се дължи на това колко свободен и отворен е Хонконг за инвестиции.

Тази година обаче Шанхай е в много по-добро положение, отколкото в миналото – с 61 милиарда долара, събрани досега през 2020 г. чрез публични предлагания на борсата, което е повече от три пъти повече от събраните за същия период през 2019 г., показва информация на Dealogic.

В действителност борсата в Шанхай вероятно ще бъде на първо място в света за първични публични предлагания тази година, сочат оценки на световната счетоводна компания Deloitte.

„Очакваме напълно Шанхайската фондова борса да си осигури короната в глобалната класация за IPO до края на 2020 г.“, каза Едуард Ау, управляващ партньор на южния регион на Deloitte China, пред CNN Business. Хонконг вероятно ще се класира на второ място като цяло, прогнозира той.

Повишаване на профила на Шанхай

Основен фактор за бума на IPO-та в Китай е желанието на Пекин да разчита по-малко на чуждестранни пари и технологии и да разшири обхвата на надзора, който има върху бизнеса.

Исторически погледнато, компаниите, включени в листвания в Шанхай, са големи държавни банки, енергийни компании и фирми за недвижими имоти. Други големи китайски бизнеси, особено тези в сферата на технологиите, обикновено се обръщат към Wall Street или Хонконг, за да намерят инвеститори поради бариерите пред листването на континента. 

Но това се променя. Кампанията на президента Си Дзинпин за самостоятелност се засили, тъй като Пекин води жестока търговска и технологична война със САЩ.

Подобният на Nasdaq Star Market, който дебютира на Шанхайската фондова борса през юли 2019 г., е пример за тази промяна. За първи път за континентален Китай, Star Market позволи на компаниите, които са нерентабилни, да бъдат включени в списъка. Система за регистрация на IPO в американски стил също рационализира процеса на кандидатстване за публично предлагане, като дава на емитентите и инвеститорите по-голям контрол върху ценообразуването. 

За 15-те месеца, откакто Star стартира, близо 200 компании се листнаха там и събраха общо 40 милиарда долара - без да броим Ant Group. След като финансовата технологична компания завърши своята регистрация, Star Market ще представлява 60% от IPO пазара на континентален Китай тази година.

Хонконг остава жизненоважен

Междувременно Хонконг остава дом на една от най-важните борси в региона - и се превърна в популярен „компромис“ за китайски компании, които вече се търгуват в чужбина, но искат по-силни корени по-близо до дома си, според Брок Силвърс, главен инвестиционен директор на Kaiyuan Capital, частен капиталов фонд със седалище в Шанхай.

В края на 2019 г. Alibaba реши да проведе вторично предлагане в азиатския финансов център, който през последните години разхлаби ограниченията, които накараха китайската компания да избере Wall Street за своето рекордно първично публично предлагане през 2014 г. Завръщането на компанията в Азия беше изтъкнато като голямо завръщане у дома.

Влошените отношения на Китай със САЩ накараха още повече китайски компании да изберат родната си страна пред Ню Йорк или поне да държат вторични предложения там. Много компании, котирали акции тази година в Шанхай или Хонконг, направиха това заради опасенията, че САЩ се превръщат в по-враждебно място за китайски компании. 

Технологичните фирми NetEase и JD.com, които и двете се търгуват в Ню Йорк, ясно заявиха в корпоративните доклади тази година, че според тях САЩ стават все по-враждебни към китайските компании, тъй като регулаторите и законодателите обмислят нови правила, които биха довели до по-строг надзор.

През последните месеци Хонконг направи промени, които биха могли да привлекат повече китайски технологични фирми. Hang Seng Indexes, водещият съставител на индекси в града, обяви през юли, че ще пусне подобен на Nasdaq технологичен индекс за проследяване на най-големите технологични фирми, които се търгуват на борсата в града.

Hang Seng Indexes също промениха правилата си през май, за да позволят на компаниите, които са избрали Хонконг за вторично листване, да се появят в референтния индекс на борсата.

Китай може да не е на върха за дълго

Доминацията на Шанхай в IPO-тата - заедно с това на Голям Китай - може да е краткотрайна.

Силвърс от Kaiyuan Capital отбеляза, че континенталните китайски пазари остават много по-малко отворени от другите.

Пекин все още поддържа строг контрол върху капитала в Китай. Юанът също не е свободно конвертируем, а правната среда в Китай не е любима на международния бизнес.

"Местните пазари все още може да изискват значителни допълнителни мерки за отваряне, преди некитайските компании да преминат към листване", каза той и добави, че за да продължи настоящата тенденция, призивът на Китай трябва да се разшири далеч отвъд подгрупата на големите китайски компании.

Силвърс очерта три сценария: Тенденцията китайските компании да прибягват към листване на местна почва или да избледнее, или да се разпростре върху средните компании. Пекин също може да надгради своя импулс за „по-нататъшно отваряне и интернационализация“.