Дебатът между Тръмп и Байдън потъна в спорове и обиди

Двамата спориха по теми от здравеопазването и икономиката до техните семейства

07:44 | 30 септември 2020
Обновен: 07:56 | 30 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън се обиждаха и се прекъснаха многократно по време на първия си телевизионен дебат, спирайки се на теми от здравеопазването и икономиката до техните семейства, докато водещият Крис Уалас като цяло напразно опита да контролира разговора, обобщава Bloomberg.

Байдън многократно нарече Тръмп „клоун“ и му казва да „млъкне“, докато президентът говореше. Той нарече Тръмп „расист“, след като Тръмп защити заповедите си да прекрати обучението по расово многообразие във федералните агенции.

Тръмп отправи обиди към Байдън за неговата интелигентност и го провокира с необосновани твърдения за външни бизнес отношения на сина му Хънтър Байдън.

Байдън нарече Тръмп „най-лошият президент, който Америка някога е имала“ и каза, че под негово ръководство „сме станали по-слаби, по-болни, по-бедни, по-разделени, по-насилствени“.

Тръмп казва, че има право на избор за Върховния съд

Доналд Тръмп заяви, че има право бързо да вземе решение относно неговия кандидат за Върховния съд. Той вече номинира Ейми Кони Барет, която трябва да замести починалата Рут Бадер Гинсбърг.

Байдън обаче го контрира с това, че американските избиратели трябва първо да преценят.

В отговор на първия въпрос относно номинираната от него Ейми Кони Барет Тръмп каза: „Победихме на изборите“.

 „Изборите имат последствия. Имаме Сенат, имаме Белия дом и имаме феноменален номиниран", каза още президентът.

Байдън отговори, че Тръмп и Барет искат да отменят Закона за достъпните грижи, което ще коства здравните осигуровки на 20 млн. души.

"Хора, имате ли представа какво се опитва да направи този клоун?", каза Байдън, докато Тръмп говореше за него.

Байдън казва, че Тръмп е изпаднал в паника заради COVID

“Ние не сме в паника. Той се паникьоса. Той все още няма план“, каза Байдън като упрек за управлението на коронавирусната пандемия от страна на Тръмп.

"Грешно", намеси се Тръмп.

„Никога не бихте могли да свършите работата, която сме свършили ние. Нямате го в кръвта си “, каза той на Байдън, твърдейки, че„ милиони “американци биха загинали, ако бившия вицепрезидент ръководи страната.

"Знам как да свърша работата", каза Байдън.

По време на дебата Байдън се засмя и каза на Тръмп: „О, дайте си почивка“.

А Тръмп не остана по-назад с репликата: „В теб няма нищо умно, Джо“.

Тръмп и Байдън дори спориха по темата дали американците трябва да носят маски за борба с разпространението на вируса. Много хора от обкръжението на Тръмп в публиката не носеха маска и когато служител от клиниката в Кливланд, дойде да им предложи маски, те отказаха.

Хората, придружаващи Байдън, обаче бяха с маски. Той отбеляза, че директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията е заявил по-рано този месец, че масовото носене на маски ще сложи край на огнището в САЩ.

Тръмп заяви, че други официални представители са твърдели „обратното“.

"Никой сериозен човек не е казал обратното", каза Байдън.

„Мисля, че маските са ОК“, каза Тръмп. „Искам да кажа, че тук имам маска. При нужда нося маски. Не нося маски като него", посочи още американският президент.

Данъчни декларации

Часове преди дебатът да започне, Байдън публикува последните си данъчни декларации, сигнализирайки, че иска нови разкрития за данъците на президента по време на първата им среща в очи.

„Вярно ли е, че сте платили 750 долара федерални данъци върху доходите“ през 2016 и 2017 г., попита Уолас Тръмп.

Тръмп не отговори директно, казвайки, че е платил милиони долари данъци.

„Покажете ни данъчните си декларации“ - намеси се Байдън.

„Платих 38 милиона долара една година, платих 27 милиона една година“, каза Тръмп, без да уточни за кои години говори.

„Ще ни кажете ли колко федерални данъци сте платили върху доходите през 2016 и 2017 г.?“ - повтори Уолас.

„Милиони долари“, отговори Тръмп. „И ще го видите.“

Разликата между данъчната история на двамата кандидати е полезна за аргумента на Байдън, че Тръмп е подмамил избирателите от работническата класа да го подкрепят.

Байдън е платил близо 300 хил. долара данък върху доходите през 2019 г., показва неговата декларация, публикувана часове преди дебата. Междувременно милиардерът Тръмп е платил 750 долара през 2016 и 2017 г. и нищо за десет от последните 15 години според New York Times.

Президентският дебат във вторник беше първият от трите преди изборите на 3 ноември, като домакини бяха университетът Case Western Reserve, както и клиниката в Кливланд.

Остават пет седмици до изборния ден, а социологически проучвания показват, че Байдън води Тръмп в национален мащаб и в ключови щати. Кампанията на демократа подходи към дебата като към момент с висок залог, когато той може да затвърди предимството си или да види, че то започва да ерозира.

За Тръмп дебатът беше критична възможност да се опита да си възвърне силата след месеци на намаляваща популярност.