Пет риска за глобалната търговия до края на 2020 г.

Настоящата година може да се нареди на водещо място като най-турболентната в съвременната история по отношение на търговията

07:46 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Travis Dove/Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Travis Dove/Bloomberg TV Bulgaria

Дори 2020 г. да приключваше днес, все пак щеше да се нареди сред най-предизвикателните периоди за международната търговска система. В следващите няколко месеца от нея обаче може да има още потенциални трусове, които да наредят 2020 г. на челно място като най-турболентната в съвременната история, пише Bloomberg. 

Няколко ключови събития имат потенциала да засегнат глобалната търговия, предизвиквайки нови трусове и хаос. От друга страна, има възможност резултатите от тях да помогнат за възстановяването от най-тежката рецесия след финансовата криза. 

“Няма съмнение, че следващите три месеца ще са ключови за състоянието на глобалната търговия”, посочва Едуард Олдън от Съвета за международни отношения. На фона на нарастващия протекционизъм по начин, подобен на този от времето на Голямата депресия, “ехото от 30-те години на миналия век е доста отчетливо”, добавя той. 

Има пет ключови политически и икономически събития, които могат да повлияят на търговията през останалата част от годината. Ето и кои са те:

1. Спорът в авиационния сектор в Световната търговска организация

Панел от трима арбитъри на Световната търговска организация скоро ще определи дали и колко Европейският съюз може да разчита на мерки срещу САЩ относно нелегалните им субсидии за Boeing. 

Въпреки че ЕС поиска от СТО разрешение за налагането на наказателни мита в размер на 11,2 милиарда долара върху американски продукти, запознати източници твърдят, че числата могат да са далеч по-малки - вероятно дори по-малко от позволението на СТО САЩ да наложат мита върху европейски продукти за 7,5 милиарда долара в паралелен спор за субсидиите на блока към Airbus.

Има надежди, че решението, което трябва да стане ясно след няколко седмици, може да насърчи САЩ да подновят преговорите за разрешаването на 15-годишния спор. Споразумение би значело голямо облекчение за европейските износители, които към момента се сблъскват с митата на САЩ, както и за американските индустрии, които скоро могат да се изправят пред митата на блока. 

2. Президентските избори в САЩ

Вероятно най-важното събитие по отношение на търговията през тази година е възможността американският президент Доналд Тръмп да спечели втори мандат. 

Ако Тръмп бъде преизбран през ноември, има възможност САЩ да увеличат митата за чуждестранните си търговски партньори в опит да съкратят и диверсифицират американските вериги на доставка, основно по отношение на медицинските продукти. 

От пресконференция на Тръмп в понделник стана ясно, че американският президент се готви за ескалация на геополитическите спорове с Китай, тъй като той обвинява страната за разпространението на коронавируса и икономическите трудности пред САЩ. 

“Ако Тръмп спечели, очаквайте повече от същото - ръст на волатилността, заплахите и митата”, посочва Уилям Рейнш, търговски представител от администрацията на Клинтън и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

3. Надпреварата за лидерство на СТО

На фона на всички останали събития СТО ще трябва да избере и своя нов лидер. Към момента организацията оперира без ръководител, след като Роберто Азеведо се оттегли на 31 август, създавайки предизвикателства в управлението ѝ във възможно най-тежките времена. 

СТО и

СТО и нейният предшественик обикновено имат европейци на ръкородни позиции. Графика: Bloomberg 

Надпреварата за лидерството на СТО е ожесточена, а ако членовете на организацията не успеят да постигнат консенсус, за които се изисква квалифицирано мнозинство, това може да доведе до използването на крайна мярка, която ще е безпрецедентна за 25-годишната история на институцията. 

“СТО се намира в трудна ситуация и ще спечели изключително много от реформатор, които иска да насочи страните към промяна”, заяви Клен Уилямс, партньор в Akin Gump и бивш представител от администрацията на Тръмп.

4. Данъчната борба за дигиталните продажби

Политиците в САЩ и ЕС водят спорове, натежаващи на търговията, относно данъчното облагане на технологични компании като Facebook и Google на Alphabet.

От една страна, правителствата в Европа и по света настояват за създаването на нови данъчни правила за дигиталните продажби на чуждестранни компании, които генерират огромни приходи в тях. Администрацията на Тръмп обаче оспорва аргументите им, като посочва, че това би било дискриминация срещу американските компании и заплашва с въвеждането на ответни мита, които допълнително биха натежали на икономиката, изпаднала в рецесия. 

Страните се опитаха да разрешат спора в базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие, но Вашингтон напусна тези преговори през юни. Ако споразумение не бъде достигнато през тази година, главният търговски представител на САЩ заплаши с въвеждането на мита върху вноса от близо 10 страни през 2021 г. 

5. Brexit 

Нови и значителни търговски бариери могат да станат факт между Великобритания и ЕС в края на годината. Това би било валидно в случай, че Кралството напусне единния пазар на блока и митническия съюз без формално споразумение между Брюксел и Лондон. 

Ако Великобритания не успее да договори търговия без мита и квоти с ЕС, британските износители ще започнат да действат под правилата на СТО, което ще върне изисквания, които не са били валидни от десетилетия.