Robinhood и твърде лесният трейдинг

Потребителски приложения за търговия на пазарите карат неопитните инвеститори да поемат рискове

11:28 | 22 август 2020
Обновен: 11:28 | 22 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Няколко приложения за търговия с акции, като Robinhood, привлякоха вниманието, след като улесниха значително търгуването с акции, пише The Wall Street Journal. Според поведенчески изследвания обаче лесното използване на подобни приложения доближава търговията на пазарите до игра, а неопитните инвеститори поемат по-големи рискове. 

Robinhood и други подобни нови приложения, като eToro и Webull Financial, използват дизайнерски елементи на технологичните компании, които влияят на поведението на потребителите и го насочват към желаните резултати: купете продукт, използвайте услуга, вижте рекламата. Традиционните брокерска приложения за търговия са тромави за използване. Robinhood се появява на екраните на потребителите с дигитални конфети и прави препоръки в стил Netflix за акции, които те да купуват. Бутоните за закупуване на акция са по-големи и по-ярки от тези за прекратяване на търговия.

“Подобни сигнали могат да повлияят на инвестиционното поведение”, смята Томас Рамсой, невропсихолог, главен изпълнителен директор на Neurons.

Приложението Robinhood разчита на ярки цветове. Неговите стимули за поведение включват предоставянето на потребителите на пробен период с безплатни акции и възможността за незабавно предоставяне на пари за търговия. Налице са и възможности за подтикване на потребителите да повтарят определени действия и да купуват акции на базата на това, което са закупили други хора. 

Главният оперативен директор на Robinhood Гретчен Хауърд заяви, че приложението не прави търговията сходна с игра и не насърчава рисковото поведение. 

„Вярваме, че по-широкото участие на пазарите е по-демократично и може да даде възможности на мнозина. Онези, които отхвърлят инвеститорите на дребно като комарджии или геймъри, увековечават мита, че инвестирането е само за заможни и високообразовани “, заяви Хауърд.

Robinhood се оказа привлекателна платформа за по-младите инвеститори. Компанията има 13 милиона потребители на средна възраст от 31 години, а наскоро беше оценена на 11,2 милиарда долара чрез нов кръг за набиране на средства. Robinhood не посочва колко акаунта са активни.

Лиса Силва започва да търгува в Robinhood по начин, по който и много други хора - нейният съпруг ѝ изпраща линк, водещ към платформата. Така те получават безплатни акции за усилието. Тя получава дял от Macy’s, който продава скоро след това. 

“Не знаех нищо за търговията на фондовия пазар. Това наистина я опростява и беше удобно за потребителя от самото начало”, посочва 35-годишната Силва, която сега прекарва около пет часа на ден за проучване и търговия на акции от своя iPhone.

Оказва се, че е по-лесно потребител да продължи напред в приложението Robinhood, отколкото да се откаже от него. Въпреки че потвърждаването на покупката изисква прекарване на пръст нагоре, няма ясен бутон за анулиране. За да се откаже от търговията, потребителят трябва да натисне връзка с надпис „редактиране“ в горния ляв ъгъл и след това да натисне бутон X.

Robinhood подтиква потребителите да прехвърлят пари от банковите си сметки и гарантира, че депозитите от хиляда долара са незабавно достъпни за търговия - функция, налична и в Webull. В Schwab например отнема поне един работен ден, за да се позволи на потребителите да започнат да търгуват.

Всички приложения искат да насърчат потребителите да търгуват. Те печелят пари, като изпращат клиентски поръчки до трейдърски фирми, които ги изпълняват. Практиката е противоречива, но легална и помага безкомисионната търговия да бъде възможна. 

Robinhood спечели над 270 милиона долара от продажбата на поръчки през първите шест месеца на годината, сочат данни на Piper Sandler. Schwab е спечелила приблизително 120 милиона долара.

Webull, основана през 2017 г. и базирана в Ню Йорк, разполага с по-сложен интерфейс и повече опции за търговия от Robinhood. Освен това използва ярки цветове и графики за инициативи до своите около 750 хиляди активни потребители ежедневно - повечето от които са в САЩ. 

Скорошната инициатива - Webull’s Summer Referral Competition, подтиква потребителите да се състезават за безплатни акции на технологичните гиганти Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix или Alphabet - компанията майка на Google. Потребителите виждат мястото, на което са класирани, чрез табло, подобно на това във видеоигрите или различни конкурси.