Феноменът Robinhood - история на успеха с български корен

Лесният достъп, липсата на комисиони и бързите печалби правят платформата привлекателна за инвеститорите

07:40 | 20 август 2020
Обновен: 09:34 | 20 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
 Влад Тенев, съосновател на Robinhood. Снимка:  Alex Flynn/Bloomberg
Влад Тенев, съосновател на Robinhood. Снимка: Alex Flynn/Bloomberg

Историята на Robinhood започва през 2013 година в “Станфорд”, където се срещат състудентите Бейжу Бат и българинът Влад Тенев. След дипломирането те стягат багажа си, заминават за Ню Йорк и създават две финансови компании, които продават софтуер за търговия на хедж фондове. С натрупания финансов опит Бейжу и Влад разбират, че големите компаниите в Wall Street де факто не плащат нищо за търговия с акции, докато дребните трейдъри плащат такса от близо 10 долара за всяка сделка.  

Скоро след това те решават, че е по-важно да създават продукти, които осигуряват достъп на всички до финансовите пазари, а не само на заможните. След две години в Ню Йорк те се връщат в Калифорния и създават Robinhood. Името на компанията е вдъхновено именно от мисията на двамата основатели да предложат равен достъп на всички трейдъри.   

Лесният достъп, липсата на комисиони и бързите печалби правят платформата привлекателна за инвеститорите. В момента потребителите на Robinhood са над 10 милиона, а средната им възраст е 31 години. В нaчaлoтo нa мaй Rоbіnhооd oтчита нaд 3 млн. нoви пoтpeбитeли за 2020 г, като близо пoлoвинaтa oт тяx инвecтиpaт в aĸции зa пъpви път. 

Към днешна дата компанията е оценена на 11.2 млрд. долара след поредния кръг на финансиране от инвеститори, този път в размер на 200 млн. долара. 

Pязĸoтo покачване нa оценката на Rоbіnhооd пoдчepтaвa ĸaĸ cтapтъпът пpoмeня тpeйдинг индycтpиятa и ycпява дa ce нapeди cpeд cпeчeлилитe oт пaндeмиятa.  

Но около Robinhood не липсват и противоречия. Преди около 2 месеца млад мъж се самоубива, след като сметката му в платформата задлъжнява със 700 хил. долара. Компанията е силно разкритикувана, че позволява на клиентите си да задлъжняват до такава степен. По този повод от дружеството обявяват, че обмислят да затегнат изискванията за търгуване с опции.  

През тази година компанията се изправя и пред редица неуспехи. През февруари и март платформата претърпява многократни сривове в услугата, след като резките спадове на цените заливат платформата ѝ с огромни обеми поръчки. Група клиенти завеждат дело срещу компанията в Калифорния заради това. 

Платформата е и сериозно наблюдавана от регулаторните органи, тъй като бумът на свободната търговия дава на младите инвеститори достъп до екзотични финансови инструменти. 

И все пак, феноменът на търгуване от дома, започнал в САЩ, вече се превръща в глобална тенденция. На фона на почти нулевата доходност от спестовните сметки и допълнителното време, което хората спечелиха с работата от вкъщи, инвеститорите аматьори могат да се превърнат в постоянно явление.