Robinhood манията вече движи пазарите навсякъде

Приложения доближават търговията на борсите до игра

09:11 | 8 август 2020
Обновен: 09:11 | 8 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Феноменът на търгуване от дома, започнал от САЩ, вече се превръща в глобална тенценция, пише Bloomberg. 

Ритейл трейдърите са навсякъде. Във Великобритания отварянето на спестовни сметки без такси в Interactive Investor се повишава с 238% при инвеститорите на възраст между 25 и 34 години през април и май. В Индия новите трейдъри нарастват, след като се вклюбиха в акциите, които се търгуват за под 7 цента в САЩ. Ритейл инвеститорите в Москва закупиха почти двойно повече руски акции през юни, отколкото през април. В Малайзия индивидуалните трейдъри стоят поне отчасти зад огромните ралита при производителите на медицински ръкавици - акциите на компания в сектора поскъпнаха с над 1500% през тази година. В Япония ритейл инвеститорите насърчиха поскъпването на книжата на биотехнологична компания, отбелязваща седем поредни години на загуби, почти единадесетократно, насърчени от оптимизма за недоказано лечение срещу коронавируса. 

На фона на почти нулевата доходност от спестовните сметки и допълнителното време, което хората спечелиха с работата от вкъщи, инвеститорите аматьори могат да се превърнат в постоянно явление. Тенденцията е подхранвана от безплатни приложения за търговия като Robinhood, което не просто улеснява процеса, но и го доближава до възприятието за игра. Безкрайната подкрепа на централните банки също насърчава фондовите борси въпреки най-тежките икономически фундаменти в историята. 

“Чрез новинарските и социалните медии търговията на пазарите се превърна в обичайна тема на разговор. Лесният достъп, ниските цени и огромните движения при много акции от началото на март са основните двигатели”, коментира Дейвид Фридланд, директор за Азиатско-тихоокеанския регион на Interactive Brokers. Според него границата между институционалните и ритейл инвеститорите продължава да се размива, като в същото време малките инвеститори доказват способността си да движат пазарите. 

Ритейл инвеститорите

Ритейл инвеститорите се увеличават на фона на възстановяването на глобалните пазари. Графика: Bloomberg 

Пандемията задържа милиони хора по домовете им, а платформите за търговия с ниски такси се разпространиха от Америка в останалата част на света. 

Японското дружество Tella, което посочва, че разработва лечение срещу коронавируса с ограничен капацитет за тестване в Мексико, е най-добре преставящото се на местния пазар с около 4000 листнати компании през тази година. 

Акциите на корейския производител Shin Poong Pharmaceutical, разработващ лечение срещу маларията, поскъпват с 987%, което го поставя на водещо място в индекса Kospi като компанията, чиято оценка се е повишила най-много през тази година. 

Цените на

Цените на акциите, които трейдърите аматьори харесват, отчитат огромни ръстове. Графика: Bloomberg 

„Интересът към търговията на пазарите и инвестирането от страна на новодошлите, особено милениалите и поколението Z, чиито времи хоризонт до пенсиониране е над 40 години, вероятно ще остане повишен и е една от основните причини за по-високите цени на акциите през 2021 г. ", твърди експерт на BTIG LLC в Ню Йорк.

Проверка на реалността 

Едни и същи теми вълнуват целия свят. На фона на коронавируса мислите на всички се насочиха към компаниите, разработващи ваксини, лечения и тестове, което доведе до поскъпване на акциите на редица фармацевтични и биотехнологични дружества. 

Индивидуалните инвеститори също се насочиха към първоначалните публични предлагания на биотехнологични компании в Хонконг, като не оставиха почти нищо за останалите. През април Akeso, китайски разработчик на лечения на онкологични болести, заяви, че ритейл инвеститорите са поръчали 639 пъти повече акции от първоначално наличните за тях. 

Един от съветите за инвестиране изглежда претърпява промяна след инвазията на ритейл трейдърите. Легендата Питър Линч съветва трейдърите “да инвестират в това, което познават”. Промяната към онлайн средата обаче насочи мнозина към купуване на това, което използват. 

“Вички технологични акции отчетоха звездно рали”, коментира главният изпълнителен директор на Bright Smart Securities Едмонд Хуей.

Неговата платформа, базирана в Хонконг, отчита над 200-процентен ръст на новите акаунти за миналото тримесечие, като трейдърите на платформата се увеличават с 57% през тази година. 

За момента акциите се представят добре. Но пазар, които продължава да се развива стремглаво, има само един изход, дори временен - да се понижи. 

Според друг анализатор колкото по-дълго продължава ралито, толкова по-яростна ще бъде проверката на реалността.