Прекалено силното евро може да попречи на възстановяването в Европа

В глобалната битка за рестартирането на икономиките използването на по-слаба валута е един от очевидните инструменти

17:16 | 11 август 2020
Обновен: 17:18 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

През тази година еврото поскъпна с 5% спрямо долара - справедливо отражение на по-доброто справяне с коронавируса от страна на Европейския съюз, но не на последно място и на историческото му решение за създаване на пандемичен спасителен фонд, който ще включва фискални трансфери от богатия европейски север към най-силно засегнатите страни от юга, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Доходността на американските държавни облигации пък падна по-близо до нулата, като се приближи до отрицателните ставки по ДЦК в еврозоната, а и прогнозите за растежа на САЩ започват да приличат на европейските. На този фон има все по-малко основание инвеститорите да държат толкова много яйца в доларовата кошницата. Проблемът за Европейската централна банка е, че прекалено силната обща валута може сериозно да попречи на крехкото възстановяване на континента след Covid-19. 

Федералният резерв се бореше с твърде силен долар в разгара на кризата, но успя да го овладее и сега изглежда изключително доволен от слабостта на зелената валута. Ръководителите на Фед настояват за повече фискални стимули, като се ангажират с повече монетарни мерки, ако е необходимо. Това е притеснение за ЕЦБ, която иска да осуети прекалено голямо или твърде бързо поскъпване на еврото.

ЕС отдавна се радва на излишък по текущата сметка, подхранван от динамичния му експортен сектор и подпомаган от сравнително слабата валута. Но такива благоприятни условия не траят вечно. Има глобална битка за рестартирането на икономиките, като използването на по-слаба валута е един от очевидните инструменти.

Въпреки възраженията на ЕЦБ, мащабните неконвенционални монетарни действия наистина се свеждат до обуздаване на валутата - оттук и редовните обвинения от американския президент Доналд Тръмп за валутни манипулации, отправени срещу всички страни, ангажирани с количествено облекчаване. (Той сега мълчи по въпроса, след като САЩ правят същото.) Чрез изкуственото понижаване на доходността чрез огромни програми за изкупуване на облигации, ЕЦБ подтикна инвеститорите да търсят възвръщаемост другаде, като по този начин задържа цената на еврото. Но това работи само ако никой друг не прави същото.

Вижте продължението на материала на Investor.bg.