Може ли да се вярва на финансовата индустрия по време на тази криза?

Доверието в индустрията може да подкрепи възстановяването, смятат учени

14:15 | 10 август 2020
Обновен: 14:15 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Leon Neal/Bloomberg
Снимка: Leon Neal/Bloomberg

Световната финансова индустрия все още се бори с огромната несигурност от пандемията, чийто край не е настъпил. Репутацията на сектора се подобри след финансовата криза, но сега е твърде рано да се каже как нещата ще се развият този път, пише анализатор за Bloomberg. 

Един от секторите, които привличат вниманието, е застрахователният, след като безброй малки компании подадоха искове за обезщетения заради загубите, причинени от Covid-19. В един от многото случаи по света британската застрахователна индустрия пое битка пред Върховния съд, която може да засегне 370 хиляди клиенти - предимно малки компании, и да струва на сектора милиарди долари за обезщетения. 

Ако застрахователите спечелят, те ще избегнат огромните разходи. Но по-широката цена може да е дори по-голяма. Ако хората, работещи в реалната икономика, усетят, че финансистите не ги подрепят по време на криза, ефектът върху икономическата увереност ще бъде суров. 

В центъра на спора във Великобритания са политиките, които са създадени да покрият загубата на доходи за бизнеса от въздействието на физически щети. Спорът е дали политиките се прилагат и в случай на пандемия.

Органът за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority) твърди, че компаниите са загубили пари заради блокадите, но дори ако технически са били останали отворени, това би се случило, защото на хората беше наредено да останат по домовете си. Застрахователите посочват, че насоките на правителството са били само предупреждение - подобно на тези при консумацията на цигари и алкохол, като следователно те не би трябвало да носят отговорност. Очаква се решение през септември.

Подобни случаи в други страни вече бяха отсъдени в полза на ищеца. Във Франция застраховател беше осъден да плати на собственик на ресторант загубените приходи заради коронавируса, а в Канада съдът отсъди застраховател да плати физическите щети, които могат да включват вирусно заразяване. 

Степента, в която разходите за природни бедствия се споделят от финансовата индустрия, може да насърчи икономическото възстановяване, показа скорошно изследване. 

Учени от Вашингтонския университет анализат какво е отношението на хората към начина, по който финансистите реагират на над 50 тежки природни бедствия от 1870 до 2009 г., като разглеждат последвалите икономически тенденции. 

Те установяват, че епидемиите и земетресенията обикновено отслабват доверието към финансистите, докато сушата и наводненията го увеличават. Изследователите отдават това на покритието на застраховките, в които епидемиите и земетресенията често не са включени, което води до загуби за притежателите на полици и недоволство срещу индустрията. От доклада става ясно още, че това може да повлияе на брутния вътрешен продукт. 

Учените признават, че е невъзможно да се изчисли точното въздействие на понижената увереност сред хората към финансовата индустрия върху БВП, но отбелязват, че увереността на потребителите към застрахователите и други финансисти във времена на криза е очевиден фактор за икономиката. 

Доверието във финансистите се възстановява след финансовата криза. Въпреки че банките въвеждат мораториум върху някои плащания и отпускат милиарди заеми на малките компании, това до голяма степен се държи на гаранциите от правителствата - иначе казано от данъци. 

„Начинът, по който индустрията реагира на кризата през следващата фаза, ще определи възприятията към нея”, посочва представител на фондация Fairbanking.

Финансовият сектор не може да се крие зад правителствата и централните банки завинаги.