Застрахователи и компании в САЩ повеждат най-голямата правна битка в историята

Все повече дружества настояват за изплащането на обезщетения заради мерките срещу Covid-19

15:30 | 1 юли 2020
Обновен: 15:56 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Една от най-големите правни битки в историята започна в САЩ, съобщава The Wall Street Journal. 

Нарастващ брой рестораньори, търговци на дребно и представители на други сектори, засегнати от мерките срещу пандемията, настояват застрахователите да покрият загубите им за милиарди. Причината за това е, че милиони бизнеси в САЩ имат клауза в застраховките си за прекъсвания на работата. Пандемията без съмнение доведе до такива. 

Застрахователните компании обаче отказват да предоставят изплащания по подобни искове, като се позовават на стандартното изискване за физически щети. Това е наследство от закона, създаден в началото на 90-те години на миналия век, защитаващ производителите при повредено оборудване, което би спряло работата на заводите им. 

Повечето от половината от действащите политики за собственост днес изрично изключват вирусите. За компаниите, завеждащи съдебни дела, аргументът за заобикаляне на изискването за физически щети е, че коронавирусът се задържа по повърхностите и прави работните места несигурни. 

Юристи са открили минали решения, според които събитията, които правят имота неизползваем, могат да представляват имуществени щети. В един от случаите производител от Ню Джърси надделява над застраховател с аргумента, че изтичането на амоняк прави работните му площи негодни за използване. 

Към момента компаниите са завели стотици дела, а юристи очакват още много. Според анализатор на Wells Fargo Securities в най-лошия случай прекъсвания на работите на компаниите могат да струват 25 милиарда долара на застахователите, което се равнява на загубите от ураган от пета категория. 

Застрахователите имат известна подкрепа за позицията си, че покриването на щети при прекъсването на работата на компаниите не е предназначено за случаи на пандемии. Националната асоциация на застрахователните комисари на САЩ отбелязва, че пандемиите нарушават основнен принцип на застраховането - голям брой застраховани лица искат да финансират няколко загуби по едно и също време. При пандемия почти всички застраховани лица търпят загуби и едновременно.

Все пак Калифорния предупреди застрахователите да разглеждат справедливо всички искания за изплащане на щетите от прекъсванията на работата на компаниите заради пандемията. Шефът на ведомството по застраховане на Калифорния Рикардо Лара заяви, че през април неговият отдел е получил множество оплаквания от представители на индустрията, които са се опитали да убедят притежателите на полици да не предявяват искове или са отказали да разгледат подобни искания. 

Исключването на вирусите от много застрахователни полици се наложи след разпространението на SARS в началото на 2000 г. Това беше дело на Insurance Services Office, частна компания, която се занимава с писане на форми на застрахователни полици. 

Компанията посочи пред регулаторите, че иска да добави текстове, чрез които да се избегне възможността застрахованите да увеличават покритието на полиците си по време на пандемия. 

Когато Big Onion Tavern Group в Чикаго получи известие, отхвърлящо иска на компанията, нейният собственик заяви, че има усещане за пълна безпомощност. Той е освободил временно 473 служители, като разчита на изплащането на застраховката, за да покрие наемите си, сметките за комунални услуги и възобновяване на дейността в шест от ресторантите си. 

Адвокатите му от King & Spalding смятат, че съдебно дело срещу Society Insurance е оправдано, защото полицата на Big Onion не изключва изрично инфекциозните болести или пандемиите. 

Застрахователят е отказал да коментира иска пред The Wall Street Jornal. Говорител на компанията е посочил, че днешните - „безспорно предизвикателни“ обстоятелства, не променят условията на застрахователните договори.