Богатите търсят достъп до сигурни убежища, далеч от Covid-19

Те се насочват към програми, които гарантират гражданство или пребиваване в замяна на инвестиции

21:36 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Birgit Krippner/Bloomberg
Снимка: Birgit Krippner/Bloomberg

Следващият път, когато богатите по света останат принудени да се заключат у дома, биха искали да избягат на отдалечен и слънчев плаж. Или може би до Нова Зеландия - една от малкото страни, която елиминира Covid-19. И са готови да платят за привилегията, разбира се, пише Bloomberg.  

Те могат да се насочат към програми, които гарантират гражданство или пребиваване в замяна на инвестиции в приемащата страна, като използват специализирани компании като Henley & Partners - най-голямата консултантска фирма за гражданство и пребиваване в света. С постоянната заплаха от вирусни инфекции и внезапното въвеждане на строги ограничителни мерки, компанията помага на хората с повече възможности да си купят достъп до безопасно убежище. 

Например, можете да придобиете право да живеете, работите и да се обучавате в Нова Зеландия, ако се разделите с 3 млн. новозеландски долара (2 млн. щатски долара) или 10 млн. новозеландски долара, в зависимост от избраната от вас виза за пребиваване на инвеститор.  

Срещу близо 1,2 милиона евро (1,4 милиона долара), с включена покупка на имот, двама съпрузи могат да получат гражданство в Малта.  

„Много от тях решават да създадет план за действие в извънредни ситуации“, заяви Доминик Волек, ръководител на продажбите в Henley, за потенциалните си клиенти.  

„Ето защо сега видяхме голямо увеличение не само на запитванията, но и в броя семейства, които се регистрират и решават да започнат процеса”, добави Волек.  

Новите запитвания се увеличават с 49% през първите четири месеца на тази година, в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данни на компанията. Има и увеличение с 22% на желаещите да пуснат молба за ново гражданство или за права на пребиваване.  

Заможните не се интересуват само от Карибските острови, където могат да се самоизолират на пясъчни плажове. Те се интересуват и от Австралия и Нова Зеландия - страни, които впечатлиха с начина си за справяне с Covid-19. 

Надин Голдфут, управляващ партньор в адвокатска кантора Fragomen, заяви, че пандемията е подтикнала заможни хора да предприемат действия.  

„Това, което е важно в процеса на избор, е как страната се е справила по време на пандемията и как правителството е подходило към нея“, каза още тя.  

Освен това хората разглеждат този ход като инструмент за управление на богатството, както и като начин за пътуване без визи, смятат от Henley & Partners.  

Интересът към португалската програма за инвестиционно пребиваване се увеличава през последните месеци, привличайки клиенти, които се надяват да инвестират в стабилния пазар на недвижими имоти в страната и да се възползват от сравнително ниския си брой на заразени с коронавирус. 

Получаването на втори паспорт или права на пребиваване отнема време - поне три месеца за карибските програми и много по-дълго за тези в Европейския съюз. 

И все пак, дори когато предприятията, свързани с пътувания, понасят щети, Henley се разраства. Наскоро компанията създаде офис в Нигерия и скоро ще отвори друг в Индия, където нарастващите случаи на вируси и напрежението на границата с Китай увеличават броя на богатите индийци, които планират потенциално бягство.