Какво следва на M&A пазара след охлаждането заради кризата?

Пандемията все още е предизвикателство за пазара на сливания и придобивания

07:46 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изкуството на сключване на сделки срещна доста трудности през тази година, пише Market Watch. 

Приключените сделки на пазара на сливания и придобивания се свиха до 1,11 трилиона долара за първите шест месеца на тази година - около половината от обема им за същия период на 2019 г., отбелязвайки най-слабото си първо шестмесечие от поне 15 години насам, сочат данни на Dealogic.

Според Харис Арч, DuPont Capital Management, въпреки че рязкото замразяване на кредитите през март отмина, пандемията все още е предизвикателство за M&A пазара. 

След като няколко сделки се разпаднаха, новите условия принуждават инвеститорите да мислят за доскоро немислимото. 

L Brands и Sycamore Partners се споразумяха през май да се оттеглят от плановете си за свалянето на Victoria’s Secret от борсата, след като производителят на луксозно бельо затвори магазините си в САЩ и съкрати много от служителите си в отговор на пандемията. 

През юни Simon Property Group заяви, че се оттегля от сделката за придобиването на Taubman Centers, като обвини компанията в съда, че не е успяла да потуши влиянието на пандемията. Адвокатите на Taubman посочиха, че Simon е знаела, че “пандемията е яростна по света” и нарекоха оттеглянето “класически случай на отказване на купувача”. 

Нийл Хенеси, Hennessy Funds, смята, че предстои още работа, преди сделките по сливания, придобивания или продажба на компании да се върнат към предишните числа. Той посочва, че видеоконференциите в Zoom предоставят алтернатива на разговорите по време на пандемията, но добавя, че този вариант не е удачен заместител на разговорите лице в лице, когато преговорите напредват. 

Според Хенеси пандемията няма да промени тенденциите в сектора и нейната значимост, но той все пак посочва, че очаква с нетърпение завръщането на възможността за срещи на живо. 

“Харесва ми да имам представа с кого преговарям”, посочва експертът пред MarketWatch.

Нарастващият брой на новозаразените в Калифорния принуди губернаторът Гавин Нюсъм в понеделник да върне част от мерките срещу коронавируса, включително затваряне на барове, забрана за посещения на ресторанти, кина и винарни на закрито. 

Коронавирусната криза не започна от банковата система, както се случи предния път. И този път отговорът на властите беше насочен към предотвратяването на фалитите, съкращенията и загубата на продажби. 

През март Федералният резерв също насочи над 2 трилиона долара за извънредно кредитиране, за да помогне на заемодателите да поддържат притока на средства във финансовата система по време на пандемията. Инжектирането на средства не само успокои дълговите и фондови пазари, но доведе до рекордни нива на заемане на дълг с инвестиционен рейтинг, а компаниите побързаха да се снабдят с капитал занапред. 

На фондовите пазари също напоследък се забелязва известна активност по отношение на M&A сделките, като Uber изкупи акции на Postmates за 2,65 милиарда долара. 

Според съветник на Evercore пред пазара на сливания и придобивания ще има предизвикателства и в бъдеше. 

“Когато не си способен да кажеш на борда с увереност какви ще бъдат собствените ти резултати за годината, е много трудно да придобиеш някой друг”, коментира той.