Страните не могат да си позволят пълно завръщане на мерките срещу пандемията

Цената на първоначалните мерки срещу Covid-19 беше огромна, СЗО предупреди, че вирусът няма да изчезне в следващите месеци

12:13 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Втората вълна на коронавируса може да не доведе до възстановяване на строгите ограничения за активността в Азия. Икономиките на региона, които отбелязваха ръстове от над половина век насам, няма да се справят с подобни мерки. Това означава, че в бъдеще ограничителните мерки там ще бъдат частични, пише Даниел Мос за Bloomberg. 

Лидерите са предпазливи от повторното свиване на търговията, което настъпи след затварянията. Сингапур, който се представя по-добре от своите съседи благодарение на четири пакета от стимули и значителните финансови резерви, отчете драматичен спад на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. Годишният брутен вътрешен продукт на града държава се свива с рекордните 41,2% спрямо предходното тримесечие, сочат данните. Те вероятно ще са първите сред множеството двуцифрени икономически спадове в региона. 

От няколко месеца Сингапур предупреждава жителите си, че условията за бизнеса могат да се влошат, преди да се подобрят. Правителството премина към отварянето на икономиката постепенно - централният бизнес хъб далеч не работи на пълен капацитет. Границите на страната все още са затворени за повечето пътуващи, а глоби очакват всеки, който наруши мерките за социална дистанция. Ресторантите могат да отворят, но трябва да преустановят сервирането на алкохол след 22:30 часа, а стриктни ограничения са въведени относно броя на хората, които могат да стоят на една маса. 

Малка, сравнително отворена икономика, която е център за търговия и мултинационални компании, Сингапур винаги е бил уязвим на сътресенията в глобалната търговия. “Очакваме възстановяването да бъде бавно и неравно, тъй като външното търсене продължава да е слабо, а страните се борят с втората или трета вълна на вируса чрез възстановяване на някои ограничителни мерки или по-стриктни мерки за социална дистанция”, заяви търговският министър на Сингапур.

В региона правителствата въвеждат вариации на скорошните мерки срещу Covid-19 след увеличението на новозаразени. Части от Мелбърн бяха завтворени, а северният щат Куинсланд е посочил няколко пощенски кода в Сидни като горещи точки, като ще се изисква карантина за посетителите им. Министърът на финансите Джош Фриденберг заяви в понеделник, че ефективният процент на безработица в Австралия е около 13,3% - над официалното ниво то 7,1%. 

Във Филипините Манила частично се отваря, дори когато другите части на архипелага остават затворени. Междувременно японските служители избягват да въвеждат по-сериозни ограничения след огнища на новозаразени. Властите увериха, че медицинската система не е под напрежение.

В Хонконг увеличаването на установените случаи на заразени с коронавирус принуди правителството да върне някои от по-ранните мерки срещу разпространението на заразата, но не всички от тях. Възстановените мерки включват налагането на глоби за неносене на предпазна маска за лице, ограничаване на броя хора при събирания, както и по-ранно затваряне на ресторантите. 

Въпреки че вероятно световната икономика ще отбележи известно възстановяване през третото тримесечие, цената на по-ранните мерки беше огромна. Според Международния валутен фонд производството може да не се върне към своите предпандемични нива до 2022 г., а правителствата трябва да помислят как да поддържат фукнциониращо обществото на фона на дългите сътресения. Междувременно Световната здравна организация заяви в понеделник, че коронавирусът няма да изчезне през следващите месеци.

Международният валутен фонд, който призовава нациите да предприемат комбинирани бюджетни и парични стимули, вместо да позволяват на централните банки да направят всички промени, се тревожи от дългосрочните решения. „Необходимостта от непрекъсната фискална подкрепа е ясна, но това поставя въпроса как държавите могат да я финансират, без дългът да стане неустойчив“, написаха в петък представители на фонда.