Коронавирусната криза създава нов световен ред

Напрежението срещу Пекин нараства в глобален мащаб, САЩ са все по-ангажирани с проблемите в страната

09:14 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Тенденциите, които се наблюдаваха преди коронавирусната криза, се засилват и ускоряват. Като бързо растяща сила Китай увеличава влиянието си все по-настойчиво. САЩ междувременно са все по-ангажирани със себе си, тъй като Covid-19 се разпространява в страната, натежавайки на икономиката преди президентските избори през ноември, пише Bloomberg в свой анализ. 

“Много структурни проблеми в международния ред стават все по-видими”, коментира Рори Медкалф, ръководител на Колежа по национална сигурност в Австралийския национален университет. 

С обединяването на множество точки на натиск - от неуспехите на лидерството до липсата на доверие в достоверността на информацията, „това води до един вид перфектна буря“, посочва той. „Големият тест е наистина дали можем да преминем, да кажем следващите шест до 18 месеца, без тези кризи да достигнат до крайности“, добавя Медкаф. 

Днешното противопоставяне между САЩ и Китай е сравнявано с нова студена война. Сред повечето експерти има консенсус, че е малко вероятно евнтуалната смяна на Доналд Тръмп като лидер на САЩ с Джо Байдън да доведе до подобряване в отношенията между двете най-големи икономики в света. 

Проблемът е, че няма очевиден форум, който да обсъжда формата на постпандемичния свят. Г-7 е изправена пред предизвикателство, докато Тръмп - тазгодишният домакин на срещата, оспорва кой трябва да членува в групата. Планираната среща между европейските лидери и китайският президент Си Дзинпин беше отложена за неопределено време. Ноевмрийската среща на Г-20 под прецедателството на Саудитска Арабия остава несигурна. 

Организацията на обединените нации, сформирана през 1945 г. за предотвратяване на по-нататъшни войни, до голяма степен е нефункционална: Русия и Китай, две от петте сили, имащи право на вето, блокираха още една резолюция тази седмица, този път за Сирия.

Междувременно източниците на конфликт с Пекин се увеличават навсякъде. 

“Отношението на Европа към Китай се втвърдява неумолимо, подпомогнато от бърза промяна в общественото мнение спрямо Пекин”, посочва Агата Крац от Rhodium Group.

Междувременно китайският закон за национална сигурност, наложен на Хонконг, предизвика глобален гняв срещу намесата на Пекин в независимостта на бившата британска територия и предизвиква сериозни напрежения с Лондон.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се готви да отмени по-ранно решение и да изключи Huawei от 5G мрежите в страната, като предупреди за "последици" за китайския посланик в Лондон. Правителството на Джонсън също предложи на 3 милиона жители на Хонконг бързо преминаване към британско гражданство.

Пандемията не толкова промени света, колкото „хвърли брутален прожектор върху недостатъците и нарушенията както за международния ред, така и за националния ред“, заяви експерт на Brookings Institution. „И там, където има недостатъци и слабости, пандемията се разрази с особена сила“, добавя той. 

Кризата все още не си е отишла, както показват подновените огнища от Флорида до Мелбърн, а все още не е ясно как разочарованото население ще реагира на нови блокирания от правителствата и задълбочаващите се икономически затруднения.