Защо автономните коли трябва да бъдат електрически?

Технологията за самоуправление и тази за електрификацията на превозните средства са оптималните зелени решения

19:02 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Използването на автомобили няма да замре скоро. В такъв случай оптималното зелено решение ще бъде комбинирането на две развиващи се технологии - автономното управление и изцяло електрическите коли, пише Bloomberg в свой анализ. 

В автомобилната индустрия има разделение по отношение на начина да се продължи напред. Скептиците смятат, че технологията за автономно управление ще има сериозно влияние върху гамата на електрическите автомобили и ще засегне батериите, докато оптимистите са на мнение, че подобренията в технологиите вероятно ще преодолеят голяма част от тези проблеми. 

Разделение има и при утвърдените автомобилни производители, които избират различни посоки. Ford планира да пусне технология за самоуправление през 2022 г., но първо в хибридни автомобили. Междувременно единствените автономни автомобили, които Volkswagen планира да създаде, са изцяло електрически. Компанията ще започне полеви тестове същата година.

В основата на предизвикателството за автономните автомобили е, че е трудно да се заменят човешкото зрение и слух. Дори и с най-новите технологии за разпознаване на изображения, компютрите се борят да правят това, което е инстинктивно за хората: да разберат малките, но безброй промени, случващи се на път, в реално време. Компютрите могат да използват и други методи, като радиовълните (чрез радар) или лазери (чрез LiDAR). 

LiDAR-ите обикновено се считат за решаващи. Те трябва да изпъкнат навън, за да проектират лазери отвъд каросерията на автомобила и по този начин да „усещат“ заобикалящите ги препятствия, дори когато колата се движи с висока скорост. Необходимата изпъкналост обаче ограничава аеродинамичната форма на автомобила, като увеличава необходимото количество енергия при шофиране, а по този начин намалява разстоянието, което електромобил може да измине с пълен заряд на батерията. 

Освен това бордовите компютри трябва да анализират хиляди изображения всяка секунда, които LiDAR-ите заснемат, за да помогнат при вземането на решения за шофиране. Дори и при съвременни изчислителни технологии, това отнема много енергия. Комбинацията от сензори и компютри изтощава акумулатора на електрически автомобил по-бързо, отколкото ако човек е бил зад волана. 

Компании като китайската Amperex, най-големият производител на батерии в света, вече разработват батерии за електромобили, които могат да издържат 2 милиона километра (1,25 милиона мили) или 16 години. Това е значително подобрение спрямо сегашните батерии, които имат гаранция за 150 000 мили или осем години. 

Регулаторите може и да не оставят опция на производителите.

“Много от градовете, в които очакваме да видим автономни автомобили първо стимулират или изискват автопарковете им да са с нулеви емисии“, посочва експерт на BloombergNEF. „Автономните коли, които не са електрически, вероятно няма да имат дълъг живот”, смята той.