Какво следва за търговците на дребно и луксозните брандове?

Ограничителните мерки заради пандемията създадоха бум на електронната търговия, а това ще намали потребността от физически магазини

07:48 | 30 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Търговията на дребно, както и тази с луксозни стоки пострадаха по-малко от други сектори през тази година на фона на глобалната пандемия, но целите за цената на акциите подсказват, че възстановяването и при тях може да протече по-дълго, тъй като потребителите се адаптират към новите начини на пазаруваме, пише в свой анализ Bloomberg.

12-месечната цел за индекса Stoxx 600 Retail предполага ръст от едва 5.7% след спад с 8.8% на годишна база, докато за компанията за луксозни стоки LVMH се чака повишение в цената на книжата й с 2.4%. Страховете за втора вълна на пандемията и от повишаване на митата и търговското напрежение преди президентските избори в САЩ също могат да повлияят негативно на настроенията.

„Ценните на акциите имат склонността да се движат преди събитията“, обяснява Аласдейр Маккинън от Scottish Investment Trust. По думите му обаче много е важно какви ще бъдат тенденциите от тук нататък за заетостта и доверието на потребителите.

Отварянето отново на световните икономики и силното възстановяване на важния китайски пазар дават проблясъци на надежда за ритейл сектора и за бизнеса с луксозни стоки. До голяма степен се разчита и на разходите за туризъм, особено в Европа, въпреки че анализаторите не очакват пълно възстановяване на пътуванията.

Ето 5 неща, които да се следят до края на годината:

Онлайн търговия

Ограничителните мерки заради пандемията създадоха бум на електронната търговия. Акциите на уебтърговците Zalando SE и Boohoo Group се повишиха с повече от една трета през тази година. Въпреки разхлабването на ограниченията някои инвеститори смятат, че тенденциите ще се запазят.

В луксозния сегмент компании също са принудени да засилят възможностите за онлайн пазаруване. Това може да доведе до преосмисляне поддържането на част от физическите магазини, тъй като търсенето на луксозни стоки се измества повече към вътрешните пазари и далеч от туристическите дестинации, особено в Европа, отбелязват от GAM Global Luxury Brands Fund.

Протести и икономическо неравенство

Неотдавнашните бурни протести в САЩ, напрежението в Хонконг и миналогодишните демонстрации на жълтите жилетки във Франция показват, че социалните вълнения са все по-важен фактор, който трябва да вземат под внимание търговците на дребно и луксозните брандове.

„Кризата около коронавируса може да влоши нещата, тъй като глобалните икономики изпадат в рецесия“, коментира Лука Солка, анализатор от Sanford C. Bernstein. Според него има риск от ескалиране на социалното напрежение, което допълнително може да навреди на потребителските настроения и корпоративните печалби.

M&A сделки

Сключването на сделки по сливания и придобивания не стоят на дневен ред през тази година, тъй като мениджърите са фокусирани върху ограничаването на вредите от вируса.

„През 2021 г. интересът към сделките може да се върне отново“, смята анализатор от Citigroup.

Засега приоритет за повечето купувачи ще бъде преразглеждането на вече договорени сделки, като планираната от LVMH покупка на Tiffany за 16 милиарда долара и предложението за придобиване от страна EssilorLuxottica SA към GrandVision.

Според експерти за малките фирми, които вероятно ще излязат още по-слаби от кризата, трудно ще се намери купувач.

Складови наличности

Управлението на запасите от стока също е във фокуса на вниманието, тъй като луксозните брандове, и изобщо търговците на дребно, се опитват да разчистят стоките, които все още се намират в магазините от момента, в който трябваше да затворят.

Очакванията са да станем свидетели на по-голяма ценова конкуренция.

Наемодатели

Докато търговците на дребно се борят за оцеляване, то наемодателите се сблъскват с липсата на възможности от някои от тях да си плащат редовно наемите.

В същото време търсенето на складове за дистрибуция нараства бързо, тъй като все повече хора пазаруват от дома си и съответно растат потребностите на онлайн магазините.