Защо цената на петрола е толкова променлива

Какво води до тези движения

13:05 | 12 юни 2016
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

През лятото на 2014 американският лек суров петрол се търгуваше на нива от над $105 за барел. Тогава заглавието на статия в Bloomberg гласеше: „Възможно е петролът да достигне цена от над $116 за барел заради разширяването на конфликта в Ирак“. На 19 юни пък Investopedia прогнозира цена от $118,75 за барел.

Всички добре знаем историята след това, последвалия срив, като само в рамките на 6 месеца барел петрол се търгуваше за под $50 за барел. В началото на 2016 цената вече беше падна до под $30 за барел, а месеци по-късно се възстанови до $50 долара за барел.

Прогнозирането е трудно, а това важи с пълна сила за петролния пазар. Както Уорън Бъфет красноречиво се изрази – много хора бяха хванати да плуват без бански, когато вълната от високи цени на петрола изчезна.

Защо обаче цената на петрола е толкова волатилна, след като това е пазар като всеки друг, с търсене и предлагане? Проблемът е, че търсенето и предлагането на суровината се влияят от редица големи и важни фактори, като времето, технологиите и геополитиката.

Необичайно студеното време често води до ръстове в цената заради ръстове в търсенето на отоплителни ресурси. Природни бедствия, като горските пожари в Канада, пък могат да се отразят по същия начин на цената, но засягайки производството и понижавайки добивите и съответно предлагането.

Технологиите в лицето на набиращите скорост възобновяеми енергийни източници от своя страна понижават търсенето на петрол и формират по-дългосрочни тенденции по отношение на търсенето.

Продължителен спад в цената пък води до понижени инвестиции, които в дългосрочен план също предполагат ръст в цената.

Като добавим и измененията около спекулациите за действия на големи производители или блокове от производители, като ОПЕК, факторите, влияещи на цената в краткосрочен и дългосрочен план, стават наистина много, като всеки от тях е способен да задвижи цената във всяка посока.